LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Marius Borg Høiby – skandalerna, flickvännerna och relationen till mamman Mette-Marit

14 aug, 2024
Marius Borg Høiby har hamnat i blåsväder efter att han greps av polis.
Här är allt du vill veta om sonen till den norska kronprinsessan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den norska kronprinsessan Mette-Marits, 50, son Marius Borg Høiby blev i förra veckan anhållen av norsk polis, misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän.

Här är allt du vill veta om den omtalade Marius.

Vem är Marius Borg Høiby

Marius är som tidigare nämnt son till den norska kronprinsessan. Han är däremot inte innehavare av någon kunglig titel, även om han tillhör kungafamiljen och är bosatt i en separat byggnad vid det kungliga godset. Han är 27 år gammal och son till Morten Borg. Marius föddes tre år innan kronprinsessan Mette-Marit träffade kronprins Haakon och blev alltså medlem i kungafamiljen över en natt.

Marius har levt ett liv utanför rampljuset, fram tills nu. På hans Instagram har han enbart delat med sig av bilder på fritidsaktiviteter i form av surfing och skidåkning eller bilder med vänner och hundar.

Därför greps Marius Borg Høiby av norsk polis

Midnatt natten till söndagen den 4 augusti blev Marius gripen av norsk polis efter att en vän till offret ska ha larmat om att Marius misshandlat sin flickvän och vandaliserat hennes lägenhet på Frogner, Oslo.

Brottsrubriceringen är skadegörelse och ”kroppskränkning”, vilket är det norska rättsväsendets mildaste benämning på våld och innebär misshandel eller fysiskt ofredande.

Efter ett kort förhör med polisen fördes kvinnan akut till sjukhus. Enligt Se og Hør ska kvinnan ha stannat kvar på sjukhuset i flera timmar för observation, innan hon skrevs ut med diagnosen hjärnskakning. Hon uppges också ha fått synliga skador i huvudet.

Annons

Det har skett sedan Marius greps

Kvinnans lägenhet var sönderslagen. På bilderna från den vandaliserade lägenheten som publicerades i Se og Hor syns blad annat en kniv inhuggen i en vägg och en nedriven kristallkrona.

Enligt tidningen kan den beslagtagna kniven nu komma att bli avgörande bevis. Om kniven kan kopplas till Marius kommer straffet troligtvis öka avsevärt. Han kan troligtvis förvänta sig fängelse.

Marius häktades efter att han greps men släpptes sedan fri. Han nekar till brottsanklagelserna.

Marius tidigare flickvänner – exet träder

Enligt danska Se og Hør har Marius exflickvän Juliane Snekkestad nu valt att uttala sig offentligt om våldet hon utsattes för i relationen. I en rad inlägg på Instagram Story skriver hon att hon har fått ”många samtal, meddelanden och frågor angående anklagelserna mot mitt ex”.

”Jag väljer nu att inte tiga längre. Och för att svara på frågorna: Ja. Jag har tidigare blivit utsatt förS psykiskt och fysiskt våld av personen i fråga. Där det psykiska våldet var mest brutalt för mig.” skriver hon.

Marius Borg tillsammans med exflickvännen Juliane Snekkestad och Marit Tjessem,
Marius Borg tillsammans med exflickvännen Juliane Snekkestad och Marit Tjessem, Foto: Andreas Fadum


Marius och Juliane var ett par mellan 2018 och 2022. Marius har även haft en relation med reality-profilen Nora Haukland, vilket Hänt tidigare har skrivit om.

Marius och flickvännen Nora under Halloween, utklädda till Justin Timberlake och Britney Spears.
Marius och flickvännen Nora under Halloween, utklädda till Justin Timberlake och Britney Spears. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør

Marius relation till kronprinsessan Mette-Marit

Mamma Mette-Marit skapade huvudbry när hon i sista stund ställde in den planerade resan till OS i Paris. I stället stannade hon kvar i Oslo – vilket nu har visat sig bero på skandalen med Marius.

Enligt norska TV 2 ska kronprinsessan Mette-Marit ha tagit kontakt med den utsatta kvinnan – något som har väckt starka reaktioner. Hovet bekräftar för tv-kanalen att kronprinsessan har "haft minst ett privat samtal" med det misstänkta offret.

Detta har kritiserats av flera högt uppsatta norska advokater, som menar att det kan tolkas som ett försök att påverka brottsoffret.

– Det är en makthavare som ringer, säger advokat Knut Ditlev-Simonsen till TV 2.

Kronprinsessan Mette-Marit tillsammans med sonen Marius Borg Høiby
Kronprinsessan Mette-Marit tillsammans med sonen Marius Borg Høiby Foto: Lise Åserud

Så reagerar det norska hovet på skandalen

Den norska kronprinsen Haakon kommenterade händelsen från Paris, där han var med vid OS, men fram tills nu har det varit tyst från norska hovet.

I ett meddelande till norska TV2 skriver Kungahusets kommunikationschef Guri Ofstad Varpe skriver att hovet inte har agerat rådgivare till Marius.

– Detta är en polisutredning, och vi måste hänvisa till Borg Høibys advokat för frågor om ärendet, säger kommunikationschefen och fortsätter:

– Det kungliga hovet bistår medlemmar av kungafamiljen i deras verksamhet – både officiellt och privat – med praktisk hjälp och rådgivning.

Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Annons