Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Anja Pärson sätter ner foten – kräver förändring inom idrottsvärlden
Nu berättar hon om varför det varit så viktigt att delta.
– Det har hänt även mig, säger Anja till Femina.
Före detta alpin skidåkaren Anja Pärson, 43, tog under sin karriär sju VM-guld, ett OS-guld och 42 världscupsegrar. Och tidigare i juni i år strålade Anja på röda mattan ihop med sin Filippa Rådin, 51, när Årets Feminista 2024 gick av stapeln.
Sveriges hetaste kändisar närvarade på galan på Nationalmuseum i Stockholm och under kvällen fick Anja inta scenen för att prata om Feminas upprop #gefaniminkropp.
Därför deltar Anja Pärson i uppropet
Uppropet av Femina sändes ut under hösten och engagerade 19 av Sveriges största sportstjärnor, däribland Charlotte Kalla, Magdalena Forsberg och Anja Pärson.
En uppledande händelse till uppropet är den så kallande ”skandalkyssen” som ägde rum under damernas fotbolls-VM förra året. Det var när Spanien tog hem VM-guldet som förbundsordföranden Luis Rubiales kysste spelaren Jenni Hermoso – mot hennes vilja.
I spåren av skandalen tog en debatt om sexism fart och genom uppropet med hashtaggen #gefaniminkropp, höjde sportstjärnorna sina röster mot daterade maktstrukturer inom idrottsvärlden.
Enligt Anja Pärson var det självklart att ställa sig bakom uppropet, och på galan berättar hon om varför det är så viktigt:
– För det har hänt även mig, i många situationer. En kyss, ett grepp i nacken, kläm på rumpan.
Videos från Hänt
Anja Pärson om sina upplevelser: ”Få det bortgjort”
På Feminas Instagram ser man Anja vidare berätta om sina upplevelser:
– Jag kommer från en idrott som kanske är större i Mellaneuropa, där det finns en helt annan syn på hur det är. Och framförallt, ska jag säga: förbundsfolk, alltså de här högre uppsatta som har callgirls, allt möjligt som de tar med sig under de här festerna som blir där man ska komma, och visa upp sig.
Vidare berättar Anja om hur hon själv har reagerat när hon själv tidigare blivit utsatt.
– Jag insåg att många gånger så var det lättare att bara le och snabbt få det bortgjort och gå vidare än att ta diskussionen, för många gånger blev det en diskussion. ”Sluta”, och då blir man jobbig, berättar Anja och fortsätter:
– Många gånger så stod man där, kände nacken, greppet och sedan bara försökte stå still och sedan gå därifrån.
FOTO: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT