Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Armand Duplantis stoppas dagar före OS – får inga pengar
Nu har den svenska storstjärnan Armand Duplantis stött på patrull – bara dagar före invigningen.
Den 26 juli är det dags för invigning av de Olympiska spelen i Paris och den anrika facklan ska tändas för att sedan brinna oavbrutet fram till 11 augusti.
I den svenska OS-truppen ingår meriterade idrottare som Daniel Ståhl, 31, och Sarah Sjöström, 30, men även yngre förmågor som golfaren Ludvig Åberg, 24, och pingistalangen Truls Möregårdh, 22.
Det råder däremot inga tvivel om vem som är svenskarnas allra största medaljhopp – nämligen världsrekordhållaren i stavhopp Armand ”Mondo” Duplantis, 24.
Mondos riskabla inlägg – speciella regeln under OS
När det nu bara är en vecka kvar tills tävlingen ska dra igång träder en särskild regel i kraft för såväl de svenska idrottarna som de som tävlar för andra länder; de får inte göra reklam för företag som inte är partners med Paris-OS 2024.
– Ska man vara med i OS förbinder man sig att inte göra reklam för andra sponsorer eller partners än de som är olympiska partners. Det är en förutsättning som Internationella Olympiska Kommittén sätter som ett krav för att få vara med, säger Lars Markusson, mediechef på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
Dessa regler träder som sagt i kraft idag, 18 juli, och pågår fram tills två dagar efter att OS är över.
Så sent som för två dagar sedan gjorde Mondo ett sponsrat inlägg i samarbete med Tommy Hilfiger, ett företag som inte går att hitta som partner varken till Paris-OS eller SOK. Något han alltså inte kan göra längre nu.
Så fungerar reglerna för sponsring under OS i Paris
Enligt Lars Markusson krävs det inte mycket för att bryta mot reglerna:
– Det absolut vanligaste är att de privata partners man har är väldigt glada för en när det går bra för en idrottare och gratulerar på Instagram. Det som händer då är att man helt enkelt får ta ner det inlägget, säger han.
Enligt honom är det här något som händer i princip varje OS. Anledningen till att regelverket finns är för att både de officiella olympiska sponsorerna och även de som bara är partners med SOK ska skyddas. De har nämligen betalat stora summor för att vara de enda företagen som ska synas.
– Ifjol pumpade vi in 83 miljoner kronor i stöd till idrott. Det vill säga pengar som kommer rakt från våra kommersiella partners till idrottare som finns med i våra stödprogram, för att de ska kunna träna och tävla, säger Lars.
Därför får Armand Duplantis inga pengar
Men stödpengarna täcker inte alla – ”Mondo” är en av de som blir utan.
– En stavhoppare som Mondo drar in sina miljoner, han behöver inget stöd. Men det finns aktiva som är bäst i världen i sin idrott som ska vara med och tävla som inte skulle kunna utöva sin idrott om vi inte gav de pengar och stöd, säger Lars Markusson och utvecklar:
– Mondo får stöd på annat sätt. Vi hjälper honom med hur han ska träna bäst och har experter som hjälper honom med hur han ska äta, sova och lyfta. Han behöver inte pengarna utan expertisen.
Vilka som är berättigade till stöd avgörs på toppnivå i den Svenska olympiska kommittén.
– Dels kan man söka stipendium. Sedan har vi sportchefer på SOK som har en dialog med förbundskaptener och ledare i idrotterna, i diskussion med dem belönar man de som behöver stöd mest.
Videos från Hänt
FOTO: TT