Bakgrunden till #MeToo – därför berättar svenska kvinnor om sexövergrepp
De senaste dagarna har hashtagen #MeToo spridit sig som en löpeld över sociala medier. Både kända och okända kvinnor i Sverige och i andra länder delar där med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp.
Så startades hashtagen #MeToo
De flesta verkar tro att hashtagen #MeToo startades av skådespelerskan Alyssa Milano, 44. Men faktum är att Tarana Burke, 44, skapade den för flera år sen. Jourtnalisten Brtini Danielle skrev följande på Twitter, ihop med en film på nämnda Tarana.
”En shout out till min vän Tarana Burke som har varit en förkämpe för övergreppsoffer och sagt #MeToo i många år”, skriver hon.
Tarana Burke startade organisationen Just Be inc. 2006, för att hjälpa utsatta kvinnor, främst rasifierade, till ett liv fritt från våld och övergrepp.
Det är emellertid Alyssa Milano som sett till att hashtagen fått rejäl viral snurr. Detta efter flera vittnesmål om sexuella trakasserier, som ska ha begåtts av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, 65, framkommit. Det började med att “Twin Peaks”-stjärnan Ashley Judd, 49, anklagade Weinstein för att ha utsatt henne – och andra unga skådespelerskor – för ”decennier av sexuella trakasserier”.
– Allt jag kunde tänka var hur jag skulle ta mig ut ur hans rum utan att göra honom förbannad, säger hon till New York Times om ett tillfälle när hon skulle ha ett möte med Weinstein och han mötte henne endast iklädd enbart en morgonrock – med frågan om hon ville se på när han duschade.
Efter hennes vittnesmål har fler och fler kvinnliga Hollywoodstjärnor, däribland Angelina Jolie, 42, Heather Graham, 47, och Gwyneth Paltrow, 45, fram med liknande uppgifter. Skådespelaren Rose McGowan berättar även att hon fick 800 000 kronor av Weinstein, för att hålla tyst om en händelse på ett hotellrum under filmfestivalen Sundance 1997. Hittills har nästan 40 kända skådespelerskor trätt fram.
Harvey Weinstein har nu fått lämna sitt filmbolag samt tvingats bort från Oscarsjuryn. Utöver det har hans fru Georgina Chapman, 41, lämnat honom och ansökt om skilsmässa.
– Mitt hjärta går sönder när jag tänker på alla kvinnor som lidit på grund av hans oförlåtliga handlingar, säger hon till People Magazine.
I samband med sexanklagelserna uppmanade skådespelaren Alyssa Milano, 44, via Twitter andra kvinnor att också berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtagen #MeToo. På så sätt blir det också tydligt hur extremt utbrett problemet är i världen.
Så fick #MeToo spridning i Sverige
Hashtagen har fått enorm spridning över hela världen – och så även i Sverige. De senaste dagarna har både kända och okända svenska kvinnor delat med sig av händelser där de utsatts för sexövergrepp. Bland de som vittnar under hashtagen finns bland annat Miriam Bryant, 26, Karin Adelsköld, 44, Inger “Pippi” Nilsson, 58, Zara Larsson, 19, Lina Thomsgård, 39, Jessica Almenäs, 41, och Katarina Wennstam, 44.
”Me too. Såklart. Jag var 12 när pojkar ur min klass med våld tog av mina kläder mot min vilja på toaletten. Det fortsätter – men deras ansikten ändras – männen blir äldre. När jag var 14 försökte en trebarnspappa våldta mig. Jag blev våldtagen som 17-åring. Han var min pojkvän i tre år, efter att jag gjorde slut kom han tillbaka och våldtog mig. Jag har ärr på min kropp efter övergreppet från den killen”, skriver konstnären Stina Wollter, 53, på Instagram.
Även bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip, 27, skriver att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp.
”Jag är 16 år, ute på en nattklubb i Rimini och jag blir fasthållen, får en mans fingrar uppkörda i mig och det känns som en evighet. Det gör ont och jag får rivmärken som svider i dagar. Jag blev helt förstörd efter den händelsen och åkte hem till Sverige men reaktionen, när jag valde att berätta om händelsen var inte den jag hade väntat. Människor sa ‘Det är väl inte så farligt?’ och ‘Det är sådant som händer när man är ute’”, skriver hon i sin blogg.
Också programledaren Carina Berg, 39, berättar om trakasserier som hon upplevt.
”Jag var 14 när en man i 45-årsåldern vägrade lämna mig ifred under en hel kväll. Han var full och till slut skrek jag att ‘vad vill du mig?’, ‘jag vill knulla dig’ svarade han”, skriver Carina på Instagram.
“Melodifestivalen”-artisten Linda Bengtzing, 43, utsattes av en äldre chef.
”Min chef till en 20 årig Linda: ‘Kom med i vår sexklubb. Jag tror att lite sex med oss äldre män skulle vara bra för dig’”, skriver hon på Instagram.
Artisten Molly Sandén, 25, skriver att hon som fjortonåring blev tvingad att ta på en mans kön mot sin vilja.
“Jag försöker putta bort honom men då tar han istället min hand och tvingar ner den i sina kalsonger. Allting händer så fort och allting snurrar. Jag har inte ens fattat hur full jag hade blivit. Eller drogad? Jag mår illa. Vill ut och spy. Men jag är helt paralyserad… Det känns precis som en sån där mardröm när man skriker utan att det kommer nåt ljud. Jag försöker dra tillbaka min hand men han klämmer bara hårdare och viskar ”Lite turné-mys bara. Alla gör det. Ingen kommer få veta nåt…”, skriver hon.
Även artisten Carola Häggkvist, 51, berättar i en intervju med radiokanalen Mix Megapol om när hon som elvaåring tillsammans med en jämngammal flicka låstes in på ett rum av en kvinna under ett sportläger. Kvinnan ska ha dragit av dem kläderna och förgripit sig på dem.
– Vi blev lurade in i hennes hotellrum och hon låste. Jag trodde att hon skulle slå oss, sedan tog hon av oss kläderna och förgrep sig på oss. Jag slet tag i min vän och sa ”nu springer vi”. Jag tror inte jag sa det till någon förrän jag blev lite äldre, säger hon om övergreppet.
För att ta del av fler kvinnors historier, eller dela din egen, sök på eller använd #metoo på Instagram eller Twitter.
LÄS OCKSÅ: Helena Bergström sa nej till Hollywood – efter sexuella trakasserierna
LÄS OCKSÅ: Efter #metoo – nu öppnar tv-profilen upp om sina övertramp mot kvinnor
Foto: IBL