ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Bengt Alsterlinds chock-comeback i tv: ”Hajk för vuxna”

13 okt, 2024
Bengt Alsterlind ledde kultprogrammet Hajk och blev ”tjipp” med hela svenska folket.
Nu berättar han om sin nya idé med Hajk.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här duckar Christine Meltzer frågan på röda mattan – efter långa frånvaronBrand logo
Här duckar Christine Meltzer frågan på röda mattan – efter långa frånvaron

Bengt Alsterlind, 81, blev rikskänd för sina fantastiska insatser i Hajk, programmet som fångade både barn och vuxnas hjärtan. Hajk står för Helfestligt, Allmänbildande, Jätteintressant och Kunskapsorienterande.

Och det var exakt vad programmet var, alla dessa komponenter fanns med i den härliga sommarlovs-serien.

Men nu har Bengt Alsterlind lagt tv-karriären bakom sig.

– Ja, det har jag. Jag har väl varit med i lite filmer och haft biroller. Men jag la av ungefär 2015, det var nog sista tv-framträdandet. Hajk slutade jag ju med 2003 och SVT slutade jag på 2010. Sedan höll jag bara på med lite andra saker ett tag, säger han till Hänt.

Bengt Alsterlinds succé med Bengt Ingvars

Istället har Bengt valt att satsa på musiken och ingår nu i bandet Bengt Ingvars.

Annons

– Jag har varit ute de senaste 10-12 åren och spelat i en trio ihop med Ingvar Karlsson och en kille till. Det är inte dansband, det är bara inför sittande publik. Det är ju gamla låtar och så har vi mycket Sven Ingvars. Vi var i Småland nu i helgen och hade nostalgi-kväll och visade Sven Ingvars-filmen, förklarar Bengt.

Han har också blivit politiker och det beror mycket på att han vill få möjligheten att allmänbilda andra trots att Hajk är nedlagt.

– Ja, jag har ju alltid varit intresserad av miljön eller vad man ska säga. Jag läste ju ekosofi när det kom som ämne på universitetet. Enkelt uttryckt så har jag ju ett devis som är att andas är att älska. Om man inte får luft så dör man ju snart, så andas är ju viktigast. Sedan äta för annars dör man inom ett par månader och om man inte älskar blir det ju ingen avkomma och då dör släktet ut, säger Bengt till Hänt och tillägger:

– Jag har prioriterat det där hela tiden i mitt liv och på det viset är det. När jag var fri från radio och tv och inte kunde ha någon uppfattning som andra kunde påverkas av i mitt arbete, då gick jag med i ett parti. Jag är enbart med där för jag är intresserad av energilösningar.

Annons

Bengt Alsterlinds nya idé om comeback med Hajk

Med andra ord har Bengt fullt upp trots att han är pensionär. Dessutom finns det egentligen en idé att göra comback med Hajk – men Bengt vågar inte riktigt fråga SVT.

Finns det någon chans att Hajk gör comeback?

– Nej isåfall blir det vuxen-HAJK. De tittarsiffrorna vi hade bestod ju inte bara av massa barn utan även många vuxna som såg på. Vi gjorde ju minst tre reportage i varje program som berättar om någonting ur verkligheten. Det är ju ingen som sysslar med det, säger Bengt till Hänt.

Har du gått vidare med den här idén?

– Nej jag tror inte att de vill ha någon medarbetare på SVT som är 80 år.

Att Bengt brinner för allmänbildning och få sätta tänderna i obesvarade frågor är med andra ord något som är säkert. Det är även lite därför han håller på med politik.

– Ja, det kan man säga. Att försöka föra den typen av frågor framåt. Jag har alltid levt efter principen att vi ska lämna saker efter oss i samma skick som vi fick dem, säger Bengt till Hänt.

FOTO: Roger Tillberg/Reportagefoto, Charles Hammarsten/TT

Annons