Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Chocken i Ingvar Kamprads testament – kritiken mot arvtagaren: Inte vad han ville
Hur har miljonerna fördelats egentligen – och varför skänkte smålänning en sådan enorm summa till detta ändamål?
I januari 2018 kom nyheten att Ingvar Kamprad somnat in i sviterna av en lunginflammation. Ikea-grundaren blev 91 år gammal och efterlämnade sig fyra barn, tre söner och en dotter.
Sönerna Peter, Mathias och Jonas Kamprad ärvde hela Ikea-imperiet och driver det vidare idag. Dottern Annika Kihlblom, som Ingvar adopterade med sin tidigare hustru Kerstin Wadling, gick dock inte helt lottlös. Hon fick nämligen ta del av pappans privata förmögenhet och är miljonär idag.
Ingvar Kamprad gav 670 miljoner kronor till Norrland
Något som chockade många var att möbelkungen testamenterade helt 670 miljoner kronor till Norrland, vilket Expressen var först med att skriva om. Efter att arvslotten till de fyra barnen fördelats står det:
”Resterande del av min kvarlåtenskap ska tillfalla stiftelsen FKS (Familjen Kamprads Stiftelse, reds. anm.). Dessa medel skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland”.
Vad Ingvar menade med ”utveckling av företagsverksamhet” har stiftelsen fått gissa sig till, då det inte specificerades i dokumentet.
2022 rapporterade Expressen att 100 miljoner gått till utbildning och unga samt att Luleå tekniska universitet tilldelats 100 miljoner kronor för att stärka små och medelstora företag.
Videos från Hänt
Missnöjd med hur arvet använts – vännen säger ifrån
Senast det rapporterades om arvet till den norrländska företagsverksamheten fanns fortfarande majoriteten kvar. Då var Sven-Erik Bucht, 69, Ingvar Kamprads nära vän, skeptisk till hur man valt att fördela pengarna.
– De har pratat mer om utbildning och forskningsinsatser, men jag har sagt att det kanske inte är det Ingvar avsåg med den här testamenteringen i första hand, säger Sven-Erik i SVT-dokumentären Kamprads miljoner, som hade premiär sommaren 2022.
I samma dokumentär förklarar Sven-Erik Bucht att arvet var en markering av Ingvar som entreprenör.
– Han började själv som en mycket liten företagare, och det var dem han ville träffa när han var uppe i norr. Småföretagarna. Det var väldigt tydligt vems sida Ingvar stod på i de här frågorna, säger han.
FOTO: TT