LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Christina Schollin: ”Jag har förlorat 75% av min syn på två månader”

21 okt, 2024
Christina Schollin har under en tid kämpat med sjukdomen gula fläcken. Nu berättar hon att synen blivit kraftigt försämrad.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Christina Schollin säljer huset: ”Läge nu”Brand logo
Christina Schollin säljer huset: ”Läge nu”

Folkkära Christina Schollin, 86, har varit öppen med att hon drabbats av gula fläcken. Gula fläcken är en sjukdom som gör att du kan ha svårt att se skarpt, men eftersom synen utanför gula fläcken är bevarad blir du inte helt blind.

Däremot har Christinas synproblem gradvis försämrats, något hon nu berättar om i en intervju med Aftonbladet.

Christina Schollin om gula fläcken: ”Spruta rakt in i ögat”

Tv-profilen berättar om hur hon ser på att åldras.

– Man får vara tacksam att man får vara med. Det viktiga är inte att man åldras utan hur man åldras. Jag vill fortsätta att vara en god kraft i världen så länge jag kan. Det är stora ord, men jag har jobbat med mig själv i hela mitt liv och försökt att ta fasta på vissa livsregler och vad jag vill. Så jag bestämde mig för att jag ville åldras med värdighet, vad nu det innebär.

Annons

Christina får därefter frågan om hur statusen med hennes syn är idag.

– Jag har gula fläcken som är en vanlig sjukdom. Jag drabbades av det för flera år sedan i vänster öga och jag får injektioner, en spruta rakt in i ögat. Det går tyvärr inte att göra något åt det här, men man kan bromsa förloppet med de här injektionerna.

Christina Schollins oro – försämrades med 75 procent

Även på hennes högra öga har Christina blivit påverkad.

– Jag visste inte om att jag hade det här så jag kompenserade synbortfallet på vänster öga med höger öga. När jag spelade in mitt sommarprat förra året så sa jag att de var tvungna att förstora texten. Det var så jag upptäckte det. På två månader försämrades min syn med 75 procent.

– Det innebär att jag inte kan läsa en bok eller min e-post. Jag är tvungen att ha en personlig assistent som läser min e-post och som jag har daglig kontakt med och som hjälper mig med det jag inte kan göra själv. Dessutom är jag tacksam för alla synhjälpmedel som finns att tillgå så att jag kan fortsätta leva ett fullgott liv.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT / SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT

Annons