Doktor Mikael avslöjar okända diagnosen – därför söker han inte hjälp
Nu bryter han tystnaden och avslöjar sanningen om den egna hälsokampen.
Läs om Mikael Sandströms okända diagnos här!
Läkaren Mikael Sandström, 63, kanske mest känd som soldoktorn eller doktor Mikael, tog sig in i svenska folkets hjärtan när han deltog i överlevnadsprogrammet Robinson år 2003.
Idag, 19 år senare, är han en av de mest populära återkommande gästerna i TV4:s Nyhetsmorgon. Där utbildar och underhåller han svenska folket genom att belysa olika hälso- och sjukdomsfenomen, samtidigt som han svarar på tittarnas finurliga frågor om kroppens alla funktioner.
Nu avslöjar doktor Mikael ironiskt nog sin egen, hittills okända, diagnos. Samt sanningen om varför han valt att inte behandla symptomen. Läs allt här!
Doktor Mikaels stora familjelyckan – efter flytten med Lotta Engberg
Det har väl knappats undgått någon att Mikael Sandström funnit kärleken i artisten och programledaren Lotta Engberg, 59? Eller ja, de har funnit kärleken i varandra. Deras relation blev offentlig under sommaren 2020.
Efter en tids distansförhållande beslutade de att ta det stora steget och flytta ihop för att verkligen satsa på kärleken!
Då Mikael och Lotta beslutade sig för att bosätta sig i Göteborg har däremot distansen mellan Mikael och hans barn, sonen Marcus, 33, och dottern Mimmi, 32, blivit längre.
Men nyligen kunde doktor Mikael dela med sig av en glädjande nyhet med barnen. Nämligen att familjen skulle samlas för att döpa fjärde barnbarnet Silje som kom till världen den 11 juni 2021:
– Nu ska vi dit på lördag för då ska lilla Silje, som är yngsta barnbarnet, döpas. Då möts vi, men det är dessvärre ett par månader där emellan, sa Mikael till Hänt i februari när han fick frågan om hur ofta han och barnen ses.
Doktor Mikael avslöjar okända diagnosen – därför söker han inte hjälp
Uttrycket ”skomakarens barn har inga skor” kommer snabbt till oss när Mikael öppnar upp om okända diagnosen i det senaste avsnittet av den podcasten Utforska vården med Dr. Mikael, som ges ut av Vården.se i samarbete med Mikael. Han berättar då också att han valt att gå obehandlad, därav kopplingen till det gamla ordspårket.
Avsnittet handlar om sömn och framförallt hur kroppen påverkas av brist på sömn. Mikael gästas av en psykolog från en sömnmottagning som ger lyssnaren konkreta tips på hur man kan förbättra just sömnen och sömnkvaliteten.
Halvvägs in i avsnittet hamnar samtalet där. På just de där konkreta tipsen och hur frustrerande det faktiskt kan vara när man ansträngt sig för att förbättra sömnen, men ingenting händer. När man fastnar i den där onda cirkeln där man bara ligger och tänker på varför man inte kan sova, och det är därför man inte kan somna.
– Ändra på det som går och acceptera det som inte går att ändra på. Det är så jag har anammat min sömn, säger Mikael då och öppnar upp om sömnproblemen.
Han fortsätter med att berätta att den approachen har funkat ganska bra, då han inte lider lika mycket av sömnbristen med det tankesättet. Det är också därför han valt att inte medicinera eller behandla problemen vidare.
– När jag har hamnat i den situationen, när jag inte kan förhindra att jag vaknar, så gör det inte till ett problem utan acceptera det. Det har jag gjort, avslutar Mikael.
I podden förklarar han att det är alla jourtimmar som har rubbat hans sömn.
– Sova i sju timmar i sträck har jag inte gjort sedan 1986. Det längsta jag sover är tre, fyra timmar, säger han i podden.