LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bonde söker fru 2024

Efter #metoo – nu öppnar tv-profilen upp om sina övertramp mot kvinnor

18 okt, 2017
AvSofia Börjesson
Tipsa oss!
– Det är skitjobbigt att titta på sig själv på det här sättet. Men det är som träningsvärk – gör det inte lite ont har inte träningen gjort någon nytta. Det är likadant med personlig utveckling, säger Musse Hasselvall om sina tidigare övertramp mot kvinnor. Övertramp han nu valt dela med sig av under hashtaggen #Ihave.
Annons

Det hela började med Alyssa Milanos uppmaning till kvinnor i världen att skriva #metoo om de någonsin blivit sexuellt trakasserade eller ofredade. Detta som en reaktion på avslöjandet kring  Hollywoodmiljardären Harvey Weinsteins systematiska övergrepp och sexuella trakasserier mot kvinnor i filmbranschen.

Det dröjde inte länge förrän sociala medier svämmade över av inlägg med #metoo, och i kölvattnet har nu ännu en hashtag börjat användas – av män som berättar om tillfällen då de gått över gränsen.

Tv-profilen Musse Hasselvall skriver i ett Facebook-inlägg med hashtagen #ihave att han är en av dem som har tafsat, och han kallar sitt eget beteende för mansgrisighet.

Vi ringde upp Musse för att prata mer om mansgrisighet, sexuella övertramp och hashtagen #ihave.

Annons

Varför skrev du den här statusen?

– Det här är ju vår största chans att förändra, tänker jag. Att vi pratar om det. Som män har vi större möjligheter att utvecklas om vi går till oss själva och hittar våra egna exempel. Både för vår egen skull, men också för att göra skillnad.

Hur känner du inför övertrampet i dag?

– Alltså. Jag och mitt ex satte oss ner och pratade efter att det hade hänt. Och då började jag minnas saker från när jag var liten, hur pappa hade tafsat på mamma och så vidare. Min ambition har alltid varit att inte vara som min pappa, och när jag insåg att jag gjorde samma sak kände jag: “fan vad jobbigt”.

– Det här var typ 1999, och då började jag tänka mer i de här banorna och trodde att jag hade utvecklats. Men flera år senare insåg jag att jag bara hade blivit bättre på att dölja min mansgrisighet. Jag hade liksom inte utvecklats egentligen, utan bara lärt mig att säga rätt saker vid rätt tillfällen. Men mansgrisigheten ligger ju där latent.

Annons

– Jag har som ambition att vara en nykter mansgris, och det är något jag måste jobba med konstant.

Du skriver att det varken var ditt första eller ditt sista övertramp, har du fler exempel?

– Ja, det där jag skrev var bara en väldigt liten del av allt. Jag var och filmade i en mindre stad i Sverige någon gång runt 2010, och där fanns det en tjej som jag var lite intresserad av. Jag hörde av mig och vi träffades på krogen. Vi stod och drack i baren och hängde runt och sedan gick vi till mitt hotellrum och låg. Först några år senare berättade hon att hon inte mindes någonting av att vi hade haft sex.

– Jag önskar verkligen att jag hade kunnat ta in att hon var så full. Men jag var väl upptagen av att jag ville erövra henne, det är det snällaste jag kan säga om min inställning där och då. När jag tänker tillbaka så känner jag att om jag hade varit det minsta vettig så hade jag låtit det vara. Men jag är glad att vi har kunnat prata om det i efterhand.

Annons

Varför gör män så här?

– Jag tror att det har med enkla grejer att göra. Jag tror att vi män har en bild av att vi kan ta för oss, att vi har det utrymmet liksom. Det är en del av hur vi har växt upp. Men i slutet av dagen är det en egoistisk grund. Jag har handlat för mig själv i stunden.

Vad ville du med den här statusen?

– Jag fick en spark i baken av stämningen på sociala medier. För mig är det här en del av en utvecklingsprocess som har pågått i några år där jag har tagit två steg fram och ett tillbaka. Jag har fått be om ursäkt och stundvis velat gömma mig under en sten – även nyligen. Jag måste hålla på med det här konstant, det är ett mer omfattande jobb än jag trodde.

Det är ändå relativt få svenska män som har gått ut med sina erfarenheter under hashtagen #ihave, varför tror du att det är så?

– För att det är jävligt obehagligt. Det är skitjobbigt att titta på sig själv på det här sättet. Men det är som träningsvärk – gör det inte lite ont har inte träningen gjort någon nytta. Det är likadant med personlig utveckling.

Annons

Finns det en risk att folk kommer att tänka att #ihave blir någon form av hjälte-grej nu? Att män klappar sig själva på axeln för att de erkänner sina osköna handlingar?

– Så blir absolut, och även för mig. Men jag tror ändå att vi måste börja med någon form av analys av oss själva, och den förändringen handlar om att säga ifrån och att fortsätta den här diskussionen hela tiden. Jag tror verkligen att alla måste anstränga sig mer, det finns så mycket vinning i det. Men vi får passa oss så att alla dessa erkännanden inte bara normaliserar våra beteenden.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 Text: Sofia Börjesson

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons