LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024

Tomas von Brömssens stora lycka – funnit kärleken i döda fruns vän

25 aug, 2024
tomas von brömssen med döda exfru och nya frun
Tomas von Brömssen öppnar upp om den tunga sorgen efter fruns död – och kärleken till henne bästa kompis som vid tiden fanns där för tröst.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Helena Bergström efter sorgen: ”Ny kärlek i mitt liv”Brand logo
Helena Bergström efter sorgen: ”Ny kärlek i mitt liv”

Tomas von Brömssen, 81, har synts på scen i över 60 år och blev känd bland annat från Albert & Herbert och Saltön. Än idag håller skådespelaren igång, och i höst ligger fokuset på föreställningen Kontrabasen på Dramaten.

Under säsongspremiären av intervjuprogrammet Min sanning, med Kristian Luuk, 58, i spetsen, bjuds Tomas in för ett djuplodat samtal om livet som gått. Där nuddar de vid en känslig punkt i hans liv – dagen då frun Eva plötsligt gick bort av en oförklarlig anledning.

I programmet framgår att blivande makarna träffades när Tomas var 19 år gammal, som var några år yngre. 1966 gifte de sig och fem år senare fick de sin dotter Johanna. Men när Eva fyllt 55 år började märkliga saker hända med hennes hälsa.

Annons

– Hon märkte helt plötsligt att hon inte kunde läsa. Eller texten blev dålig när hon läste, och det blev sämre och sämre. Så de undersökte detta, och när de röntgade upptäckte de att det satt en liten tumör. En godartad hjärntumör som tryckte på synnerven. Så den måste tas bort, berättar skådespelaren i programmet.

Tomas von Brömssens fru tvingades till operation – tog bort hjärntumör

En ordentlig operation genomfördes därför, och allt verkade först ha gått bra. Det var inte först fyra år senare som Eva dog hemma i sin säng av än idag oförklarliga skäl. Tomas var ute på turné när han fick beskedet.

tomas von brömssens döda fru
Tomas med bortgångne frun Eva på kungliga slottet i Stockholm, 1999. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Då får jag ett samtal av Johanna, min dotter, där hon säger att ”De håller på att bära ner mamma för trappen, hon är död”, säger Tomas, märkbart påverkad. Och fortsätter:

Annons

– Hon hade fått andningsupphåll, sade läkarna. ”Jaha, men varför det då?”, frågar jag. ”Det kan jag inte svara på, vi får in tre-fyra fall om året med människor som slutar andas”.

Tomas och Dortes stora lycka – varit gifta i 20 år

Än idag vet inte Tomas eller läkarna om det hade något att göra med tumören. Perioden beskriver han som otroligt jobbig. Under tiden får skådespelaren stöd av sin bortgångne frus bästa vännina – Dorte, som också är i sorg efter dödsfallet.

– Man är ju i väldigt behov av stöttning, och hon tillhörde den närmsta kretsen så att säga. Så hon gjorde det och sedan blev det vi två istället.

tomas von brömsens nya fru Dorte
Tomas med frun Dorte, i Min sanning-studion.

Evas bästa vän Dorte och Tomas förälskade sig i varandra, och 2004 gifte de sig. Än idag är de tillsammans, något 81-åring är tacksam för.

– De var oerhört tajta medan hon levde, så det känns helt organiskt, konstigt nog.

– Finns det något komplicerat i att bli tillsammans med sin frus bästa vän?, frågar Kristian.

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Nej, tvärtom. Tack och lov att det blev så, och att det inte blev några konstigheter. Utan tvärtom att alla blev väldigt glada runtomkring och lättade.

FOTO: SVT, TT

Annons