Första dejten Catos ord om SVT:s oväntade drag
För Hänt berättar han om uppväxten i ett kristet hem, psykiska påfrestningar – och glädjen bakom kulisserna.
Cato Helleren är en av servitörerna i SVT:s Första dejten och får därmed se de nervösa dejterna nära inpå. Just honom hittade SVT:s castinggäng via Linkedin, eftersom han har erfarenhet av restaurangjobb även i verkligheten. Till en början såg det ut som att han skulle bli programmets hovmästare.
– Men jag petades bort eftersom de inte tyckte svenskar pratar lika bra om kärlek som italienare kan, säger han och skrattar.
Castingen kom fram till att Cato Helleren skulle funka alldeles utmärkt som servitör. I den rollen har han fått sprida värme och kärlek medan uppdraget som hovmästare gick till Fosco Giullianelli.
Jag har läst att du först trodde de sökte dig för att du skulle dejta i programmet?
– Ja, när castingpersonen ringde sa hon ”vi har ett dejtingprogram och tänkte höra om du vill vara med”. Då sa jag att jag är gift. Jag får ofta förklara för folk att jag inte är med i Första dejten för att dejta, utan jag är där som personal. Ett vanligt missförstånd, säger han.
Har du några härliga ”bakom kulisserna”-hemligheter som kan överraska tittarna? Är något riggat?
– Många tror att vi har manus, men det har vi inte. Bartendern Daniel Meyn vet vissa saker om personerna när de kommer in, så att han vet vilka frågor han ska ställa. Jag och Sissi Lindberg vet ingenting. Vi vill kunna vara nyfikna och lära känna gästerna. Sedan är det mycket som inte tas med. De är där i ungefär två timmar och äter en middag, säger han.
I år sköts inspelningarna fram. Hur har det sett ut?
– Det skulle först spelas in i mars eller april. Men restriktionerna gjorde att allt fick spelas in i oktober. Så de har haft en månad att klippa de första programmen, vilket har varit väldigt stressigt. Vi ska få svar innan jul om Första dejten ska få en femte säsong eller inte, säger han.
Kärlekssagan med maken Niklas
Kan du i förväg ana om en dejt ska gå bra eller inte?
– Ja, vi ser så mycket mer än vad tittarna ser. Jag är nyfiken på första blicken. Nu var det längesen jag var på en dejt. Men när man har gått på en ”blind date” spelar det yttre stor roll. Man måste ha hela paketet någonstans. Ett fint yttre, men ett fint inre också. Och att det matchar personlighetsmässigt, säger han.
Du har varit gift i tolv år. Hur var er första dejt?
– Vi träffades på krogen och väntade ganska länge med att gå på dejt eftersom jag jobbade mycket under den perioden. Det gjorde min man Niklas också. Jag gjorde alla fel man kunde göra på vår dejt. Man ska inte vara negativ utan positiv, har jag fått lära mig. Jag hade varit på så många dåliga dejter och i korta relationer så jag var ganska trött på dejtandet och på att träffa folk som inte var som de är. Utan de försökte vara en finare variant av sig själva, säger han.
Cato berättar att han och Niklas byggde den första dejten och den efterföljande relationen på ärlighet.
– Vi förlovade oss efter ett år och gifte oss efter två. Vi hade båda blivit sårade i tidigare relationer och någonstans var man rädd för att släppa in en annan till hundra procent. Men vi gjorde det ändå och det blev himla bra, säger han, och förklarar att Niklas är lärare i grunden men jobbar som verksamhetsutvecklare åt Göteborgs stad.
Du jobbar annars på Liseberg och den branschen har problem. Hur funkar det för dig?
– Jag har jobbat mycket med rekrytering, men vi har anställningsstopp. Så jag har varit delvis permitterad sedan i mars. Istället har jag jobbat med andra typer av uppdrag. Jag har jobbat på Liseberg i tjugo år och jag är van vid att det är mycket glädje. Men nu är det deppigt och man får inte öppna parken, säger han.
Religösa uppväxten S
Berätta något överraskande som vi inte vet om dig?
– Jag är en tv-spelsnörd. Jag samlar på spel och har alla konsoler som släppts sedan 1980-talet och har 500-600 ”limited edition”-spel som jag har i lådor under sängen. Rollspel, äventyr och Zelda är min stora passion i livet, säger han och skrattar.
Han utsågs också till Mr Gay Sweden 2002. Cato jämför det med Fröken Sverige, och att man blir uttagen som representant på grund av sitt utseende. Något som han skulle ha velat göra ännu tidigare i livet är att påverka och berätta om hur det är att vara homosexuell i Sverige. Det har han tagit tag i nu med Två bögar och en podd, som han gör tillsammans med vännen Kim Andersson.
– Den har gått jättebra och jag ser det som mitt bidrag till samhället. Många unga som fortfarande bor hemma hör av sig, och ett exempel är personer med föräldrar som är troende och inte skulle acceptera deras homosexualitet. Det känns skönt att kunna finnas där eftersom jag vet vad de går igenom.
Hur var omständigheterna för dig själv?
– Vi flyttade från Norge till Göteborg när jag var nio år. Min familj, på pappas sida, är troende, jag gick i söndagsskola och vi hade Jesus på väggarna hemma. När jag växte upp var det ingen som pratade om homosexualitet och jag såg det aldrig. I skolan var ”bög” ett skällsord och något som inte ansågs vara bra. Var man inte som alla andra blev man kallad ”jävla bög”. Jag visste redan när jag var 10-11 år att jag är bög, säger han, och förklarar att han var tillsammans med tjejer tills han var 16 år eftersom han ville vara som alla andra.
– Att försöka vara något man inte är, det är psykiskt påfrestande.
Tror du att Första dejten kan leda till andra tv-uppdrag för din del?
– Jag tycker det är jättekul att hålla på med tv om det är rätt slags produktion. Jag vill vara i en produktion där jag kan framstå på sättet som jag är. Att jag är en person som vill andra personer väl. Jag vill inte vara med i en produktion som gör narr av folk, säger Cato och fortsätter:
– En stor dröm jag har är att leda Melodifestivalen, säger han och skrattar.