LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Leif GW Perssons markering – vägrar svara kvinnliga kollegan: ”Du ska inte...”

03 okt, 2024
två bilder på Leif GW Persson
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft är tillbaka i tv-rutan med Veckan på SVT.
I programmet ställer Camilla en fråga som Leif GW inte vill svara på.
– Du ska inte fråga mig om sådant, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leif GW Persson miljonlön – så mycket tjänar han i månadenBrand logo
Leif GW Persson miljonlön – så mycket tjänar han i månaden

Kriminologen Leif GW Persson, 79, och parhästen och programledaren Camilla Kvartoft, 56, är återförenade för att djupdyka i ämnena brottslighet och kriminalitet i deras nya program Veckan på SVT.

Senast radarparet arbetade tillsammans var i programmet Veckans Brott, som sändes fram till 2021. Leif GW var dock bara med fram till 2018, då han valde att lämna SVT för att istället ta sig an nya uppdrag för TV4.

I veckans avsnitt ställer Camilla en fråga till Leif GW som han inte vill svara på!

Leif vägrar svara på Camilla Kvartofts fråga

I avsnittet den 3 oktober tar de upp ett dubbelmord i Linköping där DNA-släktforskning användes för att hitta mördaren – 16 år efter att dådet skedde. Nu ska riksdagen rösta om en ny lag där polisen ska få tillstånd att använda släktdatabaser för att identifiera mördare.

I studion frågar Camilla om Leif GW tycker att det här är vettigt, där han svarar att det är svårt att stå emot. Kriminologen förklarar att han själv ingår i de polisära jämförelseregistren och att det därför är möjligt att identifiera ett stort antal biologiskt närstående till honom, men att han inte gått med i en släkforskningsdatabas.

Annons

– För att om man gör det idag så kan man ju faktiskt bocka för om man vill att polisen ska få söka på sitt DNA eller inte, och då kan man ju tycka att det uppstår en moralisk fråga där. Ska man hjälpa polisen eller ska man se till att ens släktingar, barn och barnbarn kanske inte hittas om de begår ett grovt brott i framtiden? frågar Camilla.

– Ja, jag vet faktiskt inte. Du ska inte fråga mig om sånt för att jag är part i målet, svarar GW.

Leif GW Persson erkänner misstaget: ”Längesen jag hade så fel”

I studion sitter också försvarsadvokaten Jan Staaf som var med och löste dubbelmordet som skedde i Linköping år 2004, och det GW syftar på är att han också själv var insatt i mordet. Camilla frågar vidare vad GW tycker om det här med att gå med i en släktforskningsdatabas.

Annons

– Nej jag slog ju frivolter, tro det eller ej, när Jan äntligen får tag i rätt gubbe, som han har levt med i en halv mansålder. Det kändes ju så. Mentalt ägnade jag tusentals timmar åt att fundera på vem som hade gjort de där, säger han och fortsätter:

– Dag ett när det hela hände jobbade jag på Efterlyst och sa att det här var ett skitenkelt ärende. Är man så tokig så kommer man sitta hos oss inom en vecka. Det var längesen jag hade så fel. Vad tog det, 16 år?

Försvarsadvokaten Jan och Leif GW tror att flera olösta mord hade kunnat lösas med hjälp av DNA-släktforskning, och GW själv verkar tycka att det hela är en mycket bra idé!

FOTO: SVT/Skärmdump

Annons