ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:NYTT! Spel Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Gert Wingårdhs son nära att dö: ”En femtedels chans att han överlever”

23 okt, 2024
AvAlva Jonsson
Nu uttalar sig Gert Wingård om när hans son höll på att dö.
– Vi kände att det är väldigt synd om vårt första barn dör, säger arkitekten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alex Schulmans ekonomiska kris: “Jag har inga pengar”Brand logo
Alex Schulmans ekonomiska kris: “Jag har inga pengar”

Många känner igen arkitekten Gert Wingårdh, 73, från SVT:s program Husdrömmar, som han leder tillsammans med kollegan Anne Lundberg, 58, sedan många år tillbaka.

När Gerts pappa Bo gick bort 2015 fick sonen idén att han skulle skriva brev till sina egna barn, om sin relation till sina föräldrar. Men han skickade aldrig breven, som egentligen bara var till för hans barns ögon.

Bristen på jobb ledde till författarskapet

Förra året vid jul hade han på grund av byggkrisen färre uppdrag än tidigare och bestämde sig då för att skriva vidare på texterna i breven – nu har de blivit en bok.

– Jag vill skildra hur det är att vara arkitekt, inifrån. Det finns många inifrån-beskrivningar av hur det är att vara journalist, läkare eller annat. Men såvitt jag vet inte arkitekt. Så jag tänkte: Jag använder händelser i mitt eget liv för att dramatisera ett yrke som kanske är mer svårdramatiserat, berättar Gert för Expressen.

Gert Wingårdh om oron: ”Om vårt första barn dör..”

I boken, som har titeln Gula fläcken, beskriver arkitekten den dramatiska tiden efter hans första barns födelse. Gert och ex-frun Annika Egenwalls son Rasmus Wingårdh föddes för tidigt och läkaren menade att han hade en femtedels chans att överleva.

Annons

– Vi var ju unga. Annika var 22, jag var 24. Vi kände att det är väldigt synd om vårt första barn dör, men vi kommer att ha tio barn i oss. Då återstår nio. Jag tror vi var väldigt obekymrade över det, faktiskt, säger Wingårdh och fortsätter:

– När han väl var född och låg i kuvösen… när skulle man börja tro att just han överlever? När ska man våga fästa sitt hjärta vid honom? Det var svårt. Han råkade ut för en incident sex veckor in i sitt kuvösliggande. Då var han lite nära att stryka med och vi blev otroligt bekymrade.

Men allt gick som tur är bra! Och idag är Rasmus Wingårdh 49 år gammal och jobbar som modedesigner.

FOTO: TT

Annons