Gift vid första ögonkastet: Så går kärleken för relationsexperterna
Men hur går deras eget kärleksliv? Här berättar ”kärlekscoacherna”.
✔︎ Efter kraschade relationer: ”Dragit mycket lärdom”
✔︎ Har ny kärlekspartner – så träffades de
✔︎ ”Därför är jag en svår person att leva med”
Hänt intervjuar här Fredric Bohm, Linn Heed och Satu Hirsch Fjellstedt, som berättar om sina egna framgångar och misslyckanden. Och ger råd hur DU lyckas med kärleken!
◼️ ◼️ ◼️
💥 Fredric Bohm
Terapeuten och relationsexperten Fredric Bohm är en av de som vägleder och guidar paret i SVT:s populära Gift vid första ögonkastet.
Fredric är något hemlighetsfull när det kommer till den egna privata sfären och det är på grund av att han fått ta emot elaka kommentarer från okända människor.
– Är man psykolog och offentlig person som jag har blivit så har det en tendens att dra till sig en del knäppgökar, det gör att jag inte vill gå in på hur mina egna familjeförhållanden ser ut.
Skulle du säga att människor som jobbar med det du gör; har ni lättare att hålla ihop en relation? Har ni knäckt koden?
– Det är lättare att veta vad man borde göra och lättare att veta när man gjort fel och lättare att inte ha prestige och säga att där blev det fel.
Du har säkert en eller annan kraschad relation bakom dig, precis som vi andra. Har du dragit någon lärdom av det?
– Ja, det har jag. Jag har dragit mycket lärdom för det drabbar en personligen.
Har dina partners någon gång tyckt att du klivit in i en ”roll”, blivit lite väl analytisk?
– Haha! Det har väl hänt. När man är psykolog så är det ett yrke med stark laddning. Det kan nog i perioder vara svårt att vinna ett gräl mot mig, jag jobbar ju med det där. Men med det sagt så när man är i en relation så är det människan man vill möta, inte en yrkesperson. När du är i en relation kanske du inte vill ha den ”rationella rösten” utan en partner som visar känslor.
Hur känns det att prata om andras relationer om ens egen gått åt pipan?
– De verkar som att patienter vill träffa terapeuter som har livserfarenhet och det skaffar du inte genom att det går bra hela tiden utan det gör du genom att du möter svårigheter och motgångar och lär dig något av det.
Nu till NYCKELFRÅGAN: Har relationsexperterna lättare att få ett förhållande att funka än vi vanliga dödliga?
– Det enkla svaret är JA, det borde vi ha. Man borde veta mer om ämnet, det innebär dock inte att man är hundraprocentig…
◼️ ◼️ ◼️
💥 Linn Heed
Parterapeuten och relationsexperten Linn Heed, 47, är en välkänd profil i sammanhanget. Förutom sin roll som kärlekscoach i Gift vid första ögonkastet så medverkar hon i flera tidningar där hon delar med sig av sina erfarenheter.
Privat är hon tillsammans med Gunnar Möller som hon har ett särboförhållande med.
– Ja, det stämmer. Det är nio månader gammalt, han har fiske som ett av sina stora intressen. Vi träffades genom gemensamma kompisar. En nära vän till mig vars man känner Gunnar genom sitt jobb och på den vägen var det.
Så du använder inte Tinder?
– Nej, man har ju inga garantier någonsin, men man kan känna sig lugn med att det inte är nån galenpanna när man träffar någon via vänner.
Reagerar de du har dejtat när du säger vad du jobbar med?
– Det är ofta ett problem. Det är absolut ingen fördel. De flesta känner igen mig som Aftonbladets sexolog och det skapar höga förväntningar och höga prestationskrav hos männen, vilket gör att man får en onödig uppförsbacke. Jag vill ju inte att man ska fatta tycke för att jag är Aftonbladets sexolog utanför att jag är jag.
Är det lättare för en relationsexpert att ha relationer?
– Jag tror att det är både lättare och svårare. Lättare för att jag har många av verktygen, jag vet teoretiskt vad man bör göra. Det svåra är att ens partner kan lutar sig tillbaka och tycka jag borde fixa relationen, men det ”takes two to tango”. Men jag analyserar mycket och jag tror jag är en svår person att leva med eftersom jag tänker så mycket i mina relationer.
Har du fått höra det? Att du alltid ska analysera allt så mycket?
– ja, absolut. Jag tar ofta ordet först och säger att jag är jäkligt svår att leva med så har jag satt ribban.
Hur ska din partner vara?
– Dels vill jag ha en man som vill prata relationer och ha nära till sina känslor, samtidigt får det inte vara en mjukisbralla. Det ska vara balans. Dels alfahanen som är man, men samtidigt som har tillgång till sina inkännande sidor. Han ska vara allt i ett .
Har du träffat rätt?
– ja, jag har ju det. Det känns väldigt härligt. Han jobbar som finansiell rådgivare vilket jag tror är jättebra. Vi gör olika saker, opposites attract. Jag har varit tillsammans med sådana som jobbat med det jag sysslar med och det blir inte riktigt bra.
Hur känns det att prata om andras relationer när den egna har gått åt pipan?
– Jag kan tycka att som trebarnsmor, jag har levt i två olika bonusfamiljer, en kärnfamilj och nu i en särborelation så har jag bra på fötterna av egna erfarenheter kopplat till det jag jobbar med.
Om vi ska tolka dig rätt så om du hade träffat ditt livs kärlek när du var 16 och ni fortfarande var ihop så hade du inte haft samma erfarenheter? Att det nästan är en fördel att ha dina erfarenheter?
– Ja, det är väl bra att jag kan hjälpa någon annan och jag är sån att jag ångrar inget i mitt liv. Det jag är mest rädd för är att bli bitter.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Satu Hirsch Fjellstedt
Satu Hirsch Fjellstedt är legitimerad psykoterapeut och parterapeut och har varit verksam i sitt yrke i över 20 år.
Privat lever Satu med maken och organisationens konsult Bengt Fjellstedt sedan tolv år och hon har funderat på hur de får äktenskapet att hålla.
– Jag tror det handlar om vi har någon slags gemensam vision för hur vi vill använda vår tid. Livet är ändligt och man har ett visst mått av tid. Därför är det viktigt att tänka på vad jag vill få ut av mitt liv och vad jag behöver, men också vad han behöver. Och vad vill vi med varandra och hur kan jag stötta honom i det han vill? Vi är i dialog med varandra, vi är goda lyssnare båda två och tar in den andras perspektiv utan ifrågasätta eller gå i försvar. På det sättet får vi kontakt och det är grunden för den gemensamma visionen.
Har ni alltid haft den här gemensamma visionen eller är det någon som har växt fram med tiden?
– Vi har pratat från början med varandra och varit väldigt öppna. Vi låser inte heller varandra. Han kan vilja göra andra saker än jag, och då stöttar jag honom i det. Och tvärtom.
Tror du i egenskap av parterapeut att ”lika barn leka bäst”?
– Nej. Jag och min man är väldigt olika och det är just därför det är så spännande. Men vi har en pågående dialog om vår gemensamma vision och hans ambitioner med sig själv och mina ambitioner med mig själv. Vi ser också varandras olikheter. Han kan vara på ett sätt medan jag är på ett annat sätt. Men då tänker vi ”vad skönt att vi kan vara olika och på sätt kunna inspirera varandra”.
Har du lärt dig något från tidigare relationer?
– Ja absolut. Under mitt förra äktenskap pratade vi inte med varandra och det var väldigt mycket på hans villkor. Jag var rätt mycket yngre än honom och anpassade mig. Det jag har lärt mig från det förhållandet är att jag aldrig mer kommer anpassa mig.
Tror du det är lättare för en parterapeut att få en relation att fungera?
– Ja, jag har väldigt mycket glädje av kunskapen vad man ska göra och inte göra.
Vad skulle du vilja ge för generella kärleksråd till läsarna?
– Ta god tid på er att lära känna varandra. Jag brukar säga till mina par att de ska räkna med att det tar minst tre år innan man känner varandra. Och man ska inte ge upp för tidigt. Min uppfattning är att folk inte kämpar tillräckligt. Samtidigt får kärlek inte vara för jobbigt. Det är en balansgång. Ska jag höfta till med något skulle jag säga att man i alla fall bör kämpa ett halvår innan man kastar in handduken.