LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Gunde Svan sjuk i ett år – knaprar medicin konstant: ”Hade aldrig tänkt på döden innan”

07 okt, 2024
Gunde Svan
Skidlegenden Gunde Svan blev plötsligt sjuk i svår infektion.
Nu delar han med sig om mardrömsåret.
– Jag hade nog aldrig tänkt på döden innan dess, säger han till Aftonbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gunde Svan om framtida barnbarn: ”Får nöja mig med Sixten”Brand logo
Gunde Svan om framtida barnbarn: ”Får nöja mig med Sixten”

Den hyllade skidlegenden Gunde Svan, 62, har fyra olympiska guldmedaljer och sju VM-guld i bagaget, något som har gjort honom till en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna.

Nu, med de glansfulla dagarna inom skidåkningen bakom sig, har han istället valt att kliva in i underhållningsbranschen. I Kompani Svan visar Gunde en annan sida av sig själv, men han fortsätter att träna hårt – något som blivit lite svårare med åldern.

Gunde Svan om åldern: "Inte samma klipp i steget"

I en intervju med Aftonbladet delar Gunde med sig av sina reflektioner kring åldrandet och hur det påverkar hans liv och träning.

Han beskriver bland annat känslan av att inte längre ha samma energi och ork som under sina aktiva år som elitidrottare.

Annons

– Det är inte samma klipp i steget längre och jag är inte på samma nivå som jag har varit. Jag läser med glasögon och hör säkert också lite sämre. Men det är väl bara att acceptera, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären. Vi har ju oftast väldigt stora hjärtan då vi tränar så enormt mycket. Gör man det år ut och år in får man en upptränad muskel som är enormt stark. Om hjärtat sedan inte behöver göra det jobbet blir det förslappat på något sätt och det slits en hel del.

Däremot är det inte något som han kan göra något åt. Istället har Gunde valt att fokusera på det som ligger inom hans kontroll och för att säkerställa att allt funkar som det ska, går han på regelbundna kontroller.

Gunde Svan sjuk i ett års tid

Förutom hjärtproblemen blev Gunde dessutom sjuk i TWAR för ett antal år sedan. En TWAR-infektion är en typ av lunginflammation som vanligtvis är mildare än den vanligaste typen av lunginflammation – men inte i Gundes fall.

Annons

I ungefär ett års tid var Gunde drabbad av sjukdomen och var tvungen att äta mediciner hela tiden.

– Det var nog bland de värre upplevelserna som jag har haft. Jag hade nog aldrig tänkt på döden innan dess. Ska det sluta så här och gå ner till noll så snabbt? När man tar på sig gummistövlar för att man inte orkar knyta kängorna när man ska hämta posten… Då är man sliten.

Gunde avslutar med att förklara att det var ett jättejobbigt år för honom och familjen som också blev sjuka. Den enda som klarade sig undan sjukdomen i familjen var sonen Ferry.

FOTO: TT

Annons