LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Gunhild Stordalen om dödsdomen: ”Ont om tid”

26 aug, 2024
Två bilder på Gunhild Stordalen. Till vänster sitter hon och tittar åt höger. Till höger står hon upp och tittar ner åt vänster.
Petter Stordalens ex-hustru Gunhild Stordalen brinner för att göra skillnad i världen, bland annat när det kommer till miljö och hälsa.
Men i en intervju berättar hon att det inte är lång tid kvar.
– Jag känner att jag har ont om tid, säger hon i P1.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nina Gunkes nya hälsobesked – berättar om planen för boendesituationenBrand logo
Nina Gunkes nya hälsobesked – berättar om planen för boendesituationen


Gunhild Stordalen
, 45, var mellan åren 2010 till 2019 gift med den norska hotellmagnaten Petter Stordalen, 61.

Som entreprenör, fysiker, miljökämpe och medicinsk doktor publicerar hon frekvent inlägg på sociala medier som uppmanar till en hälsosam livsstil och värld. I en intervju berättar hon nu om att hon har ont om tid.

Gunhild Stordalen rasar över matpriserna

Gunhild har ett uttalat mål att förändra världen, och för 10 år sedan påbörjade Gunhild ett arbete med organisationen EAT, något hon fortfarande är djupt engagerad i. Det är en internationellt välgörande stiftelse som beskrivs som en global plattform för en förändring av vårt sätt att äta och odla.

Men det är enligt henne en sak som sätter stopp för mer hälsosamma matvanor – nämligen priset, något som Hänt tidigare har rapporterat om.

Annons

I ett Instagram-inlägg svarade hon på en kommentar som ifrågasatte varför den sundaste maten alltid är den dyraste.

Exakt! Det är problemet, och myndigheterna gör det motsatta från vad de borde: de subventionerar nästan bara (94%!!) produktion av kött och mjölk och beskattar inte osund och skadlig mat, och gör det heller inte lätt att välja rätt: De kunde exempelvis enkelt ta bort momsen på frukt och grönt”.

Gunhild Stordalen om framtiden: ”Bara två eller tre år”

År 2014 fick Gunhild den autoimmuna och ovanliga sjukdomen systemisk kleros, som i omgångar krävt långa och tuffa behandlingar. Hon genomgick en tung men tillslut framgångsrik stamcellsbehandling, och idag mår hon bra.

När Gunhild i augusti gästar Talkshow i P1 får hon frågan om det är några perspektiv som har förändrats av vad hon har gått igenom, i förhållande till hennes passioner och vad hon gör idag.

Annons

– Det är två svar på den frågan. Det första är att jag trodde jag hade 50 år på mig att göra en positiv skillnad i världen, och att jag fick reda på så kanske inte är fallet, kanske är det bara två eller tre år. Så jag har mycket mer otålighet och jag blir ofta kritiserad för att jag pushar på och vill att saker sker helst före lunch, men det är bara för att jag känner att jag har ont om tid och att planeten har ännu mindre tid. Samtidigt som det finns hopp, det är fortfarande möjligt att göra något åt detta, svarar hon och fortsätter:

– Det andra svaret på frågan är jag också har känt att utan god hälsa så är allt ingenting och det är jätteviktigt att sova tillräckligt, träna, äta hälsosamt och också ha tid att minska stressnivån. Och självklart omge sig med inspirerande människor.

FOTO: TT

Annons