Malou von Sivers och maken Stens överenskommelse: ”Låter varandra leva olika liv”
Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Malou von Sivers är en av Sveriges absolut främsta och mest folkkära journalister. Hon har en lång erfarenhet i branschen och gjort allt från att wallraffa till att genomföra långa intervjuer. Hon är känd för sitt arbete som programledare i TV4, kanalen som hon själv arbetat med sedan 1990 – men främst för alla de tunga intervjuer med världskändisar hon gjort under årens gång.
Idag har hon inte samma tillsvidarekontrakt med TV4 som förr, men Malou jobbar fortfarande nära kanalen och är en av deras största profiler. De senaste åren har hon även klivit in i en ny roll som författare och i slutet av april släpps hennes femte roman En måste bort.
– Just nu är jag på sluttampen att läsa in den som ljudbok, berättar Malou för Hänt när vi ringer upp henne.
Malou berättar att romanen är en mörk historia om ett triangeldrama mellan en mor, hennes son och svärdotter. Inspirationen till boken har hon hämtat både från sina egna erfarenheter av att både vara svärdotter, mamma och svärmor. Hon har även inspirerats av berättelsen om Oidipus ur den grekiska mytologin samt av Fay Weldons klassiska feministroman En hon-djävuls liv och lustar.
– Nu är jag ju själv svärmor och har en öppen relation med mina barn. Så de kan säga till mig, ’mamma, back off’, och då kan vi skratta åt det och prata om det.
Sönerna i Malous fotspår – jobbar med Nyhetsmorgon
Malou beskriver sin familj som väldigt nära, hon och maken Sten Haage har tre barn och Malou berättar att barnen har tagit efter henne när det kommer till att jobba mycket. Hennes söner har tagit efter mer än så – de arbetar nämligen båda två på TV4 och med Nyhetsmorgon.
– Min äldsta son är chef på Nyhetsmorgon och väldigt duktig och omtyckt vad jag förstår. Och min andra son är redaktör på Nyhetsmorgon och har ansvar för programmet en morgon i veckan.
Malou tror att hennes jobb på kanalen och med Nyhetsmorgon har bidragit till att sönerna dragits till arbetsplatsen.
– Det är kanske inte så konstigt för förmodligen har jag utstrålat att jag tycker det är ett väldigt roligt jobb, och vi har ju pratat mycket om media hemma, säger hon och förklarar att det var ett vanligt ämne runt middagsbordet, säger hon.
Barnens pappa, Malous make Sten har även han arbetat journalist i många år men jobbar idag med PR. Parets dotter har snarare tagit efter sin pappa och arbetar med strategisk marknadsföring.
Minns stressen kring att intervjua världskändisar
Om är det någon som kan mycket om journalistik och intervjuer är det Malou von Sivers. Under åren har hon intervjuat några av världens mest kända personer. Yoko Ono, Dalai Lama, Britney Spears, Nelson Mandela, Ingemar Bergman, listan med namn är för lång för att skrivas ut – hon har intervjuat allt från konstnärer till frihetskämpar och spirituella ledare.
Dock är det är inte alltid helt lätt att intervjua världens mest kända människor. I samband med att Malou just nu gör research inför en självbiografi väcks minnena om stressen kring intervjuerna med de stora världsnamnen.
– Det jag minns då var en enorm press. Man kan ju inte göra om intervjuerna. Och det var alltid någon pressperson som stod och gjorde stryptecken och sa att man skulle sluta. Det gällde att inte att titta för mycket på den personen. Utan bara fokusera på att ha ögonkontakt med den jag intervjuade, säger Malou von Sivers.
Du har varit tillsammans med din make i över 45 år, hur håller ni kärleken vid liv?
– Vi har hela tiden en spännande dialog. Vi har attraktionen kvar mellan oss. Vi har, tror jag, ömsesidig respekt för varandra. Men vi har också låtit varandra leva olika liv. Min man till exempel undervisar i matematik i Rinkeby ikväll. Det gör han varje vecka. Sen spelar han med sitt band. Jag har mina grejer som jag gör och mina vänner. Vi har valt att både leva tillsammans och leva lite parallellt.
Att ge varandra egen tid är något som enligt henne krävs för att vara tillsammans och få det att fungera så länge som hon och maken har gjort.
– Jag var bara 25 år när vi träffades, så är det bra att man kan utveckla båda typerna av liv tillsammans. Man behöver ett eget liv också. Men det innebär ju inte att vi inte träffas eller inte har väldigt nära relation med varandra.
Malou von Sivers om nära döden-upplevelsen: ”Föll ner för ett stup”
Hon berättar att hon har en liten lägenhet i Palma hon gärna åker till och sitter och skriver på sina böcker. Där får hon vara i fred då Sten hellre åker dit där det finns snö så han kan åka skidor.
– Där delar det på oss. Jag åker inte längre skidor efter min olycka, säger hon.
Det har gått drygt tre år sedan hon var med om en traumatisk skidolycka i de schweiziska alperna.
– Hela familjen åkte skidor i Verbier och så föll jag ner för ett stup i dimman. Tio meter och bröt benet. Men det värsta kanske var den dödsångest jag kände, för jag var helt övertygad om att jag inte skulle överleva, berättar Malou och förklarar hur hjärnan hinner tänka många tankar under ett fall.
Erfarenheten av att tvingas sitta i rullstol har gett henne en värdefull insyn i den frustration man kan känna som handikappad. Genom fysisk rehabilitering och en tidig traumabehandling har Malou von Sivers idag återhämtat sig från olyckan.
Trött på samhällets åldersfixering
I vintras fyllde hon 72 år, men Malou tycker inte att ålder är något man ska hänga upp sig på. Hon menar att det är tröttsamt att det alltid ska handla om personers ålder.
– Jag inser ju att jag har den större delen av livet bakom mig. Men jag tycker det är otroligt tjatigt att hålla på med ålder hela tiden. Förhoppningsvis har jag många roliga och kreativa år framför mig.
Malou von Sivers om mötet med Clark Olofsson
Hon umgås med människor i alla åldrar och förklarar att det positiva med en arbetsplats som TV4 är att alla arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål – oavsett ålder.
– Det som kan vara fördelen med att bli äldre är att man har väldigt mycket mer erfarenhet. Och sen har jag tänkt att i stället för att bli en gnällig och klagande äldre person ska jag bli tvärtom. Jag ska försöka behålla min nyfikenhet och fokusera på det positiva.
FOTO: Privat/Karina Ljungdal, Privat/Margareta Blom Sandebäck, Youtube/TV4, TV4