Här är allt du vill vill veta om rapparen Einár
Det var den 5 september 2002 som Nils Kurt Erik Einar Grönberg föddes i Stockholm. Han växte upp i bostadsområdet Dalen som ligger i stadsdelen Enskede söder om Stockholm.
Han introducerades tidigt till artister som 50 Cent, Eminem och Akon av sina storebröder. Han har rappat länge och har alltid velat bli artist. Redan som 6-åring skrev Einár sin första låt, den första seriösa låten med ett beat gjorde han som tioåring.
Redan i tidig ålder kände han däremot att det inte riktigt fungerade i skolan.
– Jag tror att många skulle känna igen sig i min historia. Det börjar med att skolan inte fungerar, redan från tidig ålder, man går bort från skolan och då träffar man dem som också har gått bort från skolan. Det blir en ond cirkel, säger Einár i en intervju med Expressen i april.
Artistnamnet
När han gästade Anis Don Deminas, 26, Youtube-kanal i april i år berättar han om hur artistnamnet Einár kom till.
– Det är mitt mellannamn. Sedan skulle vi släppa en låt. Jag spelade in med min brorsa och hans vän i en hemmastudio när jag var barn, typ 12-13 år var jag. Kaos, vi hade inget namn. Vi satt där, Nizze med z, och visste inte vad vi skulle göra. Sedan valde jag ut Einár bara, säger rapparen och lägger till att han sedan valde att lägga till ett apostrof på artistnamnet.
Han berättar i samma intervju att han har flickvän, men ger inga detaljer kring henne. 16-åringen berättar också om sin nuvarande boendesituation.
– Idag bor jag uppe i Dalarna på ett behandlingshem, under en placering på LVU. Men annars bor jag i Skanstull på Södermalm. Innan har jag bott i Dalen, jag är från Dalen, det är mitt område. Det är där jag har grabbarna.
I intervjun med Expressen säger han att han inte vill gå in exakt på varför han är LVU-placerad, men säger att ”alla har gjort sina saker i livet”. Under sin tid på HVB-hemmet får han tillgång till en musikstudio på en fritidsgård en gång i månaden.
Katten i trakten
Einár har hunnit släppa flera låtar på Youtube, men det var i januari i år som rapparen slog igenom som ett bombendslag när han släppte med låten Katten i trakten.
– Jag släppte den först på Youtube och där kom den upp som första trending och fick 400 000 views på fem dagar. Sedan släppte jag den på Spotify och dagen efter hade den 250 000 streams. Den ”blow up” och det blev helt sjukt. Jag kunde inte fatta det och så var den etta i Sverige, den mest spelade låten i hela landet. Siffrorna bara flög och flög, säger Einár intervjun med Expressen.
Efter det har han fortsatt att toppa listor och hans låtar har flera miljoner streams. De stora framgångarna har dessutom nåtts utan något stort skivbolag i ryggen. Han har bara fått hjälp med distributionen. 16-åringen har inte heller synts i varken tv eller tidningar, utan musiken har spridits mellan sociala medier.
Därför kallas han för gansterrappare
Einárs texter refererar ofta till vapen och droger och även i hans musikvideos syns också både vapen och droger.
Dessa utspelas i Enskededalen, vilket är ett område i södra Stockholm där det finns en gruppering som polisen identifierat som ett kriminellt nätverk. 16-åringen säger i intervjun med Expressen att han själv bara skildrar verkligheten i Enskededalen i sina låtar, båda de positiva och de negativa sidorna. För honom handlar det om att berätta historier.
Pris till Benjamin Ingrosso
Att bli artist har ändrat bilden av den unga rapparen. Det säger han till Musikguiden i P3 i samband med att hans debutalbum Första klass släpptes den sjunde juni:
– Jag har alltid velat bli något stort inom musiken. Det öppnar dörrar, saker som man inte kunde göra innan kan man göra nu. Man blir sedd på ett annat sätt. Nu är det mer att polisen står runt en och skyddar en på spelningar och sådant. Förut kanske det var att de var på en och visiterade en och ja, det är en annan roll. Nu är man mer en artist, förut var man kanske det där problembarnet eller vad man ska säga, sa Einár i juni.
Nyligen delade Einár ut priset för Årets bästa manliga liveartist till Benjamin Ingrosso, 21, under Rockbjörnen 2019.
FOTO: TT/Aftonbladet/Carolina Byrmo, TT/Aftonbladet/Ola Axman