Här är kvällens Nobelmeny: "Det ska likna kebab"
Stjärnkocken Sayan Isaksson, som till vardags driver den Michelin-belönade restaurangen Esperanto i Stockholm, har i år skapat förrätten och huvudrätten till Nobelmiddagen. Och det verkar riktigt, riktigt mumsigt:
Nobelmenyn 2015
Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjröm.
Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.
Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.
Kul och också väldigt otippat är att huvudrätten inspirerats av kebab, berättar kocken.
– I dessa dagar av integration så är tanken att det ska likna kebab i smaken, säger Sayan Isaksson till SVT.
Efterrätten står konditorn Daniel Roos för.
Men menyn blir lite annorlunda för några av prinsessorna. Kronprinsessan Victoria har nämligen beställt glutenfri mat och prinsessan Sofia vegetariskt. Utöver dem har 160 andra gäster bett om specialkost – så det är en hel del att göra i köket just nu. Totalt finns 35 kockar och tio konditorer på plats.
Foto: SVT.