Hela Sverige bakar-profilen Johan Sörberg om stroken: ”Propp i huvudet”
Nu berättar han om måendet idag.
– Det är talet som är lite hackigt, säger han.
Efter inspelningarna av Hela Sverige bakar 2022 gick bagaren och domaren Johan Sörberg, 54, till läkaren för en rutin-kontroll.
– Det var väl egentligen min särbo, hon är läkare själv, så hon skickade mig på en sen 50-årskoll. Jag hade inte varit hos läkaren sedan jag gjorde lumpen i princip, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:
– Hon tyckte det var dags. Jag var där efter midsommar och då såg de att jag hade högt blodtryck. Jag mådde jättebra, jag hade 210 under 110. De frågade mig hur jag mår egentligen, men jag mådde ju som vanligt. Sedan så fick jag äta tabletter och i augusti small det till.
Det visade sig senare att han hade fått en stoke.
– Jag fick en stoke, en propp i huvudet, på vänster sida, säger han.
Så upptäckte Johan Sörberg sin stroke
Efter inspelningarna av det populära baknings-programmet på TV4 så gick tiden. Johan jobbade som en galning och plötsligt, en söndag i augusti fick han den första varningssignalen. På söndagen kände han sig sliten efter en helg med otroligt mycket jobb, men mer än så tänkte han inte på det.
På måndagen kom nästa varningssignal. Han var lite fumlig med höger hand, ställde kaffekoppen vid sidan av bänken och den rasade ner i backen.
– Det komiska i det hela är att jag var på återbesök på måndagen, klockan 15 hos läkaren, och de tog nya prover. Vi pratade om hur jag kände mig och jag mådde bra men jag sa till honom att jag kände mig sliten efter helgen. Men jag tyckte det var normalt.
Då åkte han hem från läkaren och då kom nästa varningar. Han skulle skriva ner ett namn på en påse med björnkött, men det gick inte. Sedan skulle han busvissla på hunden. Även det gick inte.
Så mår Johan Sörberg idag – efter stroken
Johan Sörberg var som tur var snabbtänkt och agerade direkt. Han kopplade ihop händelserna och åkte direkt in till akuten.
– Klockan var halv sju när jag kom in, och där gick det fort, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:
– Jag tänkte bara att jag inte kan göra någonting. Nu är det upp till läkarna, nu får de fixa det som går att fixa. Mer än så tänkte jag inte.
För tre år sedan var programledaren Jenny Alversjö, 48, med om exakt samma sak.
– Jag vet ju tyvärr precis hur det känns. Min erfarenhet är att det blir väldigt mycket folk, det är mycket undersökningar och sedan hamnar du där i sjukhussängen och det är då alla tankarna och känslorna kommer. Var det så för dig också?, frågar hon Johan i sändningen.
Johan konstaterar att han ändå klarade sig hyfsat bra. Nu berättar han hur han mår idag:
– Jag kunde drabbats mycket värre, så det ska man ha klart för sig. Det är talet som är lite hackigt, ibland kan det vara så att jag vet vad jag vill säga, men det kommer inte ut så snabbt som jag är van vid. Sedan är muskelminnet på höger hand borta.
Akuttest för stroke
Det finns ett akuttest när det kommer till stroke som kan vara bra att känna till och många symptom märker man oftast genom just talet. Testet heter F.A.S.T. Läs mer hos 1177.
F står för Face – ansikte på svenska. Ser ansiktet konstigt ut? Hänger läppen till exempel? Då är det ett tecken på stroke.
A står för Arms – armar på svenska. Går det inte att sträcka upp armarna upp i luften? Då är det ett tecken på stroke.
S står för Speech – tal på svenska. Sluddrar man när man pratar? Går det inte att få fram ord? Då är det ett tecken på stroke.
T står för Time – tid på svenska. Har man tecken på stroke så gäller det att agera direkt, varje minut räknas. Ju snabbare man får vård desto större chans är det att överleva.
Videos från Hänt
FOTO: TV4