Hemma hos "Allt för Sverige"-Troy: "Mitt designmotto är att skapa rofyllda platser"
När inrednings- och landskapsarkitekten Troy Bankord, 49, tvingades lämna SVTs “Allt för Sverige” gjorde han det i tårar. För honom var resan till Sverige och sökandet efter sina rötter i Småländska Virestad något han längtat efter att få göra i många år.
Med två designerföräldrar växte han upp i Illinois i en georgiansk tegelherrgård byggd av en gammal sjökapten under det amerikanska inbördeskriget. Semestrarna tillbringades med syskonen i baksätet på familjens bil i jakt på antikviteter och möbler som lastades upp på släpkärran.
Att Troy skulle följa i mammas och pappas fotspår var inte direkt någon högoddsare.
– Mitt designmotto är att skapa rofyllda platser. När jag kom till Småland upplevde jag den vackraste känsla av ro jag någonsin känt. Det var bortom allt jag kunde föreställa mig, säger Troy till Smålänningen.
https://www.youtube.com/watch?v=V7Cwz9dOi_M
I sitt skapande har han dessutom alltid använt sig av ett typiskt skandinaviskt designspråk med form och funktionalitet i fokus. Som självlärd har han aldrig studerat designprinciper utan utformat sin egen stil.
Den går ut på att på ett naturligt sätt hämta in det omkringliggande landskapet i ett hem och på så sätt få det att bli en del av omgivningen.
Med inslag av trä, läder och massor av krukväxter har han integrerat sitt eget hem i det bergiga ökenlandskapet i Palm Springs, Kalifornien.
– Jag tycker att det är minst lika viktigt hur man inreder utanför sitt hus som inuti. När jag inreder åt en klient vill jag skapa en fridfull kokong åt dem som innefattar både husets interiör och trädgården, har Troy sagt i amerikansk media.
Efter inspelningarna av “Allt för Sverige” återvände han till sitt hem i Kalifornien fylld av inspiration och redan i februari planerar han att återigen sätta sig på flyget över Atlanten.
– Jag vill besöka Sverige så ofta jag kan och när jag dör vill jag att min aska ska spridas på en av ängarna i Småland som jag tyckte var särskilt vacker.
Här är fler kändishem:
Hemma hos Ulf Wagner: “Det är Ingalill som har touchen”
Hemma hos svenska Suzanne Saperstein: “Jag bytte jättepalatset mot en hyresvilla”
Hemma hos Per Hallberg: “Här finns allt vi kan önska”
Hemma hos Carl Jan Granqvist: “Bukowskis katalog är min pornografi – på riktigt”