LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Här förs Sven-Göran ”Svennis” Eriksson till sista vilan – Beckham på plats på begravningen

13 sep, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
I dag är vänner och släkt från hela världen på plats i Fryksände kyrka i Torsby för att ta farväl av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.
Bland de närvarande är den tidigare engelska landslagskaptenen David Beckham, som hedrar sin gamla tränare.
Författaren och vännen Bengt Berg ska hålla tal och Oscar Magnusson ska spela.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sven-Göran "Svennis" Eriksson har somnat in – blev 76 år gammalBrand logo
Sven-Göran "Svennis" Eriksson har somnat in – blev 76 år gammal

Under fredagsmorgonen hålls begravningen för tränarikonen Sven-Göran Eriksson i Fryksände kyrka i Torsby. Kyrkan, som rymmer 600 personer, har reserverat 200 platser för Sven-Göran Erikssons familj, vänner, ledare och spelare från hans långa fotbollskarriär. De övriga platserna är öppna för allmänheten, i enlighet med Svennis önskan.

Det är i Torsby som Svennis har växt upp.

Oscar Magnusson ska framträda

Oscar Magnusson från Sven- Ingvars är en av de som är här för att ta farväl till värmlänningen som aldrig glömde sin hembygd, trots sin storhet utomlands. Till lokaltidningen NWT säger han att det är en väldigt fin man som har kommit att betyda väldigt mycket för honom.

Oscar Magnusson ska tillsammans med Sven-Ingvars bland annat framföra Ack Värmeland du sköna. Författaren och poeten Bengt Berg, barndomsvän till Svennis, kommer att hålla tal.

Annons

Hela fotbollsvärlden på plats

I kyrkan råder kameraförbud men några mediebolag och fotografer är på plats inne i kyrkan. Det är också en hel del av den fotbollsvärld som Svennis skapade – och var en del av. Bland annat är David Beckham, 49, på plats samt Svennis kompanjon och näre vapendragare Tord Grip. Tord var assisterande tränare i Lazio och England när Svennis tränade de två lagen.

Men även den svenska klubb- och landslagsfotbollen är väl representerade. Bland annat är IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild och Kim Källström från Svenska fotbollförbundet här. TV-profilen Niklas Holmgren skymtas även han i kyrkan. Hasse Backe och Glenn Hysén, 64, är också på plats.

Begravningen sänds på storbildskärm utanför kyrkan

Utanför kyrkan är det ett hundra tal människor som har samlats framför den storbildsskärm som sänder allt från kyrkan för alla de som inte lyckades att få någon plats. Även brittisk press är utanför kyrkan och enligt NWT, tycker engelsmännen att det är häftigt med sådan uppslutning trots en så liten stad i Sverige. Begravningen började klockan 10:00.

Annons

Av de 150 specialinbjudna gästerna är många från Svennis familj på plats i kyrkan. Bland annat så är Svennis flickvän Yaniseth Alcides och pappa Sven, 95, här för att ta ett sista farväl. Nancy Del'ollio, Svennis tidigare partner, är också inbjuden och på plats.

Under griftetalet och överlåtelsen berättar präst Ingela Älvskog tillsammans med prästkandidat Drew Baldwin om Svennis som en sann livsnjutare som aldrig någonsin var sen till något. Inte ens på semestern kopplade han av. Talet hålls på både engelska och svenska.

– Ta emot Sven-Göran som vi nu säger farväl till, avslutar Ingela Älvskog griftetalet samtidigt som hela församlingen ställer sig upp.

– Nu kan alla som är närmast sörjande komma fram och lägga sina blommor på kistan.

Resterande begravningsgäster får vänta och lägga sina blommor i korgar utanför kyrkan. Efter att Oscar Magnussons tagit ton i kyrkan med värmlandsvisan avslutas ceremonin och gästerna, kistan och allmänheten vallfärdar 700 meter till minnesstunden.

FOTO: TT

Annons