LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Ingemar Stenmark akut till sjukhus – läkarna livrädda: ”Medvetslös”

09 okt, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
ingemar
1999 blev han utsedd till Sveriges största idrottsman.
Men inte utan kamp – tjugo år innan blev han medvetslös efter en krasch på en störtloppsträning.
Nu berättar Ingemar Stenmark till Åka Skidor varför sjukhuset i Österrike inte ville släppa honom.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"Brand logo
Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"

Ingemar Stenmark var endast 17 år när han gjorde sin debut på två skidor.

Sedan dess har det blivit totalt två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i utförsåkning för 68-åringen. För oss yngre Häntare kanske Ingemar blev ännu mer känd när han fick hela Sveriges befolkning att älska honom under den tionde säsongen av Let's dance.

Utanför skidbacken och dansgolvet har Tärnabysonen varit fåordig och ganska tystlåten men när ”Stenis” väl pratade med reportrarna brukade det ofta komma guld.

– Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag, svarade Ingemar en reporter som undrade hur han återigen kunde göra så bra ifrån sig igen på en tävling.

Han har även sagt till den legendariska sportjournalisten Tommy Engstrand att det inte är någon mening att förklara för någon som inte förstår:

Annons

– Hä löns int’ förklar’ för den som int’ begrip’.

Till tidningen Åka Skidor berättar nu Stenmark om framgångarna och uppmärksamheten för ett magasin som verkligen fattar grejen, relationen med dottern och om den galna kraschen som slutade med ett två veckors långt sjukhusbesök.

Ingemar Stenmark om relationen med yngsta dottern: ”Det är jättekul”

Mellan år 1984 och 1988 levde Ingemar ihop med Ann Ufhagen. Tillsammans fick de ett gemensamt barn, dottern Nathalie Stenmark. Hon föddes år 1984 och är idag 40 år gammal.

Till slut träffades Ingemar Stenmark sin drömprinsessa, nämligen Tarja Stenmark, tillsammans fick de dottern Iza 2008.

Till Åka Skidor berättar Ingemar att familjen brukar åka en del skidor tillsammans.

Om de åker på sportlovet brukar de åka till Alperna ett gäng, i Sverige har de mest varit i Ramundberget och Tärna.

På tidningens fråga om hans relation med yngsta dottern Iza och om hon också har tävlingsambitioner svarar han så här:

Annons

– Hon tävlar ju inte utan det är bara friåkning. Det är jättekul. Om vi åker tillsammans ser det ut som att vi åker precis likadant. Jag har lärt henne lite grann, men mest har hon kollat på mig hur jag gör. Det är ju en familjegrej också med skidåkning. Man blir ju tajtare som familj tack vare skidåkningen tycker jag. Vi åker hela familjen. Tarja åker riktigt bra också men det tycker inte hon.

Ingemar Stenmark fick åka akut till sjukhus – läkarna rädda efter tidigare dödsfall

Under en störtloppsträning i Schnalstal 15 september 1979 kraschade Stenmark och tuppade av. Till tidningen berättar Ingemar att han knappt minns någonting eftersom att han blev medvetslös men kommer i alla fall ihåg tiden på sjukhuset i Österrike där han fick ligga i två veckor.

– Jo, men det där minns jag ännu mindre av eftersom jag blev medvetslös (skratt). Men jag uppfattade det inte som något jätteallvarligt egentligen i och med att jag hade ju inte ont. Det var bara det att jag låg på sjukhuset i Innsbruck i två veckor, tror jag. De ville inte släppa mig, jag tror de var rädda för att Leonardo David hade fått hjärnskakning tidigare på våren det året och sen dog han ju efter det.

FOTO: TT

Annons