Internet-experten: "Ingen ska behöva känna sig utanför!"
Allt mer i samhället utgår ifrån att man har dator, bank-id och mejladress samt gärna koll på Facebook och Instagram. Plötsligt krävs en app för att betala p-avgift. Banker hanterar inte pengar längre. Vissa varor finns bara på nätet och på SVT hänvisas till sajten för mer information.
Rapporten Svenskarna och internet visar att 1,1 miljoner svenskar som sällan eller aldrig är på nätet då hamnar utanför.
Här har vi alla ett ansvar menar Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, som ger ut rapporten.
– Det är ett demokratiskt problem. När alltfler tjänster bygger på internetanvändning hamnar 70% av de som är över 75 år utanför. Det är inte bra.
Vad ser du för lösningar?
– Samhället måste se till att det går att få hjälp med det digitala. Det är vi skyldiga våra pensionärer.
– Det görs enorma besparingar när kontor stängs ner och personlig service minskar. Då borde man kompensera på andra sätt. Den personliga hjälpen betyder mycket. Men vi som kan måste också hjälpa de mer osäkra med deras datorer, surfplattor och telefoner.
Vad får du för reaktioner från folk som inte använder internet?
– Frustration och ibland ren ilska. De känner sig akterseglade.
Finns det psykologiska spärrar?
– Ja, eftersom många känner sig intvingade. De är trötta på allt tjat om internet och blir därför lätt defensiva. Vi måste hitta sådant som motiverar. Man kanske inte ska börja med bank-id. Den som är intresserad av mat eller trädgård kan ju finna hur mycket som helst. En 85-årig man jag träffade blev lyrisk när han förstod att han med hjälp av internet skulle kunna titta på fotboll precis när och hur mycket han ville.
Har du släktingar i digitalt utanförskap?
– Min mormor som blev 95 år skaffade faktiskt Facebook efter att ha gått en PRO-kurs. Hon tyckte det var jättekul för plötsligt kunde hon ha kontakt med alla sina barnbarn som var utspridda i landet och bli en del av allas våra liv.
Måns menar också att man måste inse att det inte blir lättare att stå utanför.
– Har man 10–15 år kvar i livet är det viktigt att komma in i det. Fler och fler samhällsfunktioner kommer att bli helt digitala.
Vad är digidelcenter?
– En hörna på bibliotek där personal hjälper till med digitala tjänster. Det finns ett an- tal sådana ute i landet och 2019 öppnar vi 10–15 till med hjälp av pengar från närings- livsdepartementet.
Ditt bästa tips till den som vill komma igång?
– Skaffa inte en stor dator, det räcker med en surfplatta och ibland en smart telefon. De kan också kännas lättare att manövrera, mindre läskiga och går att hitta billigare.
– Ett annat råd är att svälja stoltheten och våga be om hjälp. För det kan vara svårt i början.
Brukar du locka med något?
– Att man kan se sina favoritprogram när man vill och pausa för att gå på toa eller sätta på kaffe. Det är ju jättehäftigt och en stor vinst! Och man kan lyssna om och spola tillbaka när man vill.
Svenskarna och internet
Internetstiftelsen i Sverige, IIS, ger årligen ut rapporten Svenskarna och internet, byggd på intervjuer med 3 000 personer.
Senaste rapporten visar att av de 500 000 som aldrig använder internet är tre fjärdedelar över 65 år, i högre grad kvinnor och oftare boende på landsbygden. De är också oftare ensamstående, arbetslösa eller sjukskrivna.
Av Amanda Pietersen