LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bonde söker fru 2024

TV4-Jenny Alversjö lider av kroniska sjukdomen: ”Det är obehagligt”

29 jun, 2024
Jenny Alversjö
Jenny Alversjö har en sjukdom som kanske inte många känner till.
– Både jag, min mamma och min syster har det, säger hon till Aftonbladet.
Annons
Jenny Strömstedts om planerna med maken Niklas StrömstedtBrand logo
Jenny Strömstedts om planerna med maken Niklas Strömstedt

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jenny Alvresjö, 50, är en av tittarfavoriterna på Nyhetsmorgon, som brukar synas på söndagsmorgnarna. under sin karriär har Jenny lett flertalet program som bland annat Kalla fakta och Spårlöst.

Hon är en välkänd och uppskattad profil bland tittarna, men något som är mindre känt om Jenny är att hon lider av en kronisk sjukdom som heter Raynauds fenomen, även kallad "vita fingrar".

Jenny Alversjö om sjukdomen: "Jag har alltid haft det"

Vid Raynauds syndrom blir ett eller flera fingrar bleka och domnar, särskilt vid kyla eller stress. Detta går vanligtvis över av sig själv. Men det är viktigt att försöka hålla fingrarna varma, enligt 1777.

Sjukdomen är relativt vanlig och fler kvinnor än män drabbas.

– Jag har alltid haft det. Min mamma och min syster har det också, så det finns säkert en ärftlighetsfaktor i det. Det sägs att det har med blodcirkulationen att göra och om du röker, men jag har aldrig rökt i hela mitt liv, sa Jenny i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Jenny berättar vidare att hennes besvär blir som värst när det är kallt ute och hon har glömt handskarna hemma. Men hon har några tricks för att det ska kännas bättre:

Annons

– Ofta får jag gå in på toaletten och skölja händerna, och hemma håller jag i handduksvärmaren. Men det bästa är att hålla ner fingrarna och ”skaka” ner blodet. Det är obehagligt och ser lite knäppt ut. Men jag lever med det och ser det som ett karaktärsdrag. Jag försöker omfamna det som att det är jag, sa hon till Aftonbladet.

Enligt 177 kommer Raynauds syndrom oftast för första gången när man är yngre än 30 år, men besvären minskar sedan oftast med åldern. Orsaken till Raynauds syndrom är oftast okänd, men det finns en viss ärftlighet.

FOTO: Skärmdump/TV4

Annons