Jenny Strömstedts ilska efter beskedet om döttrarna
Men nu visar det sig att programledaren har stött på ett dilemma och bestämt sig för att öppna upp om besvikelsen.
”Ärligt talat vet jag inte vad jag ska säga till den vars klänning redan hänger på galgen och vars mössa är beställd och klar”, skriver hon på Instagram.
Jenny Strömstedt, 47 och Niklas Strömstedt, 61, har idag varit gifta i nio år. Allt började med att de flyttade in bara 100 meter ifrån varandra och då började ses på samma café, tills en dag då de bytte nummer med varandra. Sedan dess har kärleken sprudlat och paret syns ofta på TV tillsammans i och med sitt gemensamma program Tillsammans med Strömstedt som sänds på TV4.
Men några som inte syns allt för mycket i offentligheten är Jennys barn, Vanna, 16, och tvillingarna Mika och Kitty, 19, som hon har från hennes tidigare förhållande.
Jenny Strömsteds ord om beslutet
I år har det blivit dags för de två äldre döttrarna att ta studenten, precis som för många andra ungdomar som är födda 2001 och går sista året på gymnasiet. Men det välkända firandet av att skolgången är avklarad, visar sig nu inte bli riktigt som planerat. På grund av spridningen av coronaviruset har det beslutats att studentfirandet inte kommer att arrangeras på samma sätt som det vanligtvis görs i Stockholm. Detta är nu något som Nyhetsmorgon-programledaren riktar skarp kritik emot. I ett inlägg på Instagram beskriver Jenny känslorna för beskedet:
”Allt är inte logik i coronans tid. Det blir ingen student för de som går ut gymnasiet 2020. Alla måste göra uppoffringar, så klart. Gymnasieleverna vill också att mormor ska förbli frisk. Men just nu, när besvikelsen över att tolv års skolgång där argumentet ”snart tar du studenten, tänk på allt kul som kommer, håll ut, kämpa”varit det enda som hållit studiemotivationen uppe när det varit tungt, så förstår jag ärligt inte hur Stockholms stad resonerar”, skriver hon.
”Vet jag inte vad jag ska säga”
Vidare frågar sig Jenny hur det kan komma sig att just studentfirandet skulle vara en så pass stor risk jämfört med andra engagemang i samhället. Det som även tynger hennes hjärta är alla de förberedelser som redan har gjorts och den dröm som nu krossas, bara veckor innan den stora dagen var planerad.
”Varför sprider avgångsklasser som springer ut 30 i taget mer smitta än niondeklassare som går i skolan tillsammans varje dag? Enligt dagsfärska rapporter spelar högstadieelever volleyboll ihop, sitter tätt i samma klassrum som vanligt, äter lunch ihop fastän någon visst ”inte känner smak eller lukt”. Varför hänger riskgruppernas överlevnad på om gymnasiets avgångsklasser, var och en för sig springer ut, åker flak eller har en skiva (med färre en femtio personer) när uteserveringarna är fulla, förskolorna öppna och jag just såg en smockfull pendlarbuss köra om på motorvägen?, skriver Jenny och fortsätter:
”Ärligt talat vet jag inte vad jag ska säga till den vars klänning redan hänger på galgen och vars mössa är beställd och klar. De är dock kreativa och företagsamma och kommer själva att arrangera firandet. Vilket gör det ännu fånigare att ställa in det som faktiskt skulle kunna hållas under kontrollerade former. Gör om! Gör rätt! Eller ge mig en rimligare förklaring….”
I kommentarsfältet syns delade åsikter som inlägget, där vissa helt och hållet håller med Jenny medan andra anser beslutet som positivt. Även Stockholms skolborgarråd har svarat på Jennys inlägg och programledaren hoppas nu på att firandet ska kunna bli av på bästa möjliga sätt.
FOTO: Elvira Pihl/Aftonbladet/TT, Olle Sporrong/EXP/TT