Jon Henrik Fjällgrens känslosamma ord om tuffa åren i Renées brygga
Med sin jojk har Jon Henrik Fjällgren, 31, trollbundit svenska folket sedan han deltog i TV4:s succéprogram Talang 2014. Där tog han hem vinsten, vilket sedan banade vägen till en karriär inom musiken. På lördag ser vi honom framföra sitt bidrag Norrsken i finalen av Melodifestivalen i SVT.
Men ikväll ser vi Jon Henrik i ett helt annat program – nämligen som gäst i Renées brygga på TV4. I programmet bryter han tystnaden om sin psykiska ohälsa och den tuffa tid han gick igenom när flera av hans vänner tragiskt gick bort.
Efter att ha blivit mobbad större delen av sitt liv flyttade Jon Henrik till Östersund, där han för första gången i livet fick vänner. Tidigare hade han inte haft vänner, berättar han i Renées brygga.
– Jag hade väldigt lite vänner när jag var liten. Eller jag hade typ ingen vän, utan tillbringade mycket av min tid i hundgården, säger Jon Henrik i programmet.
Jon Henrik förklarar att mobbingen startade ungefär i 6-årsåldern och fortsatte ända till nian. Han förklarar att han mobbades för sin hudfärg och för att han var same. Men utsattheten var ingenting han berättade för någon. Han höll det för sig själv.
Jon Henriks nystart i nya staden
I hopp om en bättre framtid flyttade Jon Henrik till Östersund efter nionde klass. Där hamnade han lite snett och blev bråkig. Men han hittade också kompisar.
– Då lärde jag känna vänner, fast alla de jag kände hade samma uppväxt som mig. Så ingen var ju riktigt lycklig kan man väl säga.
När sex av vännerna plötsligt dog, alla under samma år, blev tankarna mörka hos Jon Henrik. I Renées brygga berättar han att han då kände att han hade velat följa med sina vänner in i döden.
Jon Henrik mådde riktigt dåligt, men trots det tog han sig till scenen i TV4:s Talang 2014. En nära vän hade då anmält Jon Henrik till programmet.
– Vi delade allt. Han visste att jag mådde jävligt dåligt. Han visste att jag höll på att tippa över med livet mitt och varje gång han skulle sova sa han att jag skulle sjunga och jojka för honom.
När vännen sedan gick bort rasade Jon Henriks värld.
– Jag krossade telefonen i handen, jag var så arg. Det var som att hela jävla livet rasade. Jag hade det inte bra över huvud taget då, så det där var liksom pricken över i:et. Det var det värsta som kunde hända, förklarar han.
Var nära att säga hejdå till livet
Smärtan var så stark att Jon Henrik Fjällgren till slut inte orkade sörja. Trots det mörker han kände åkte han till Talang för att jojka. En jojk som för honom själv var tänkt som ett avsked.
– Jag mådde dåligt kommer jag ihåg. För mig var det som att gå på en avskedsgrej och säga hejdå när jag gick ut på den där scenen.
Jon Henriks ord oroar programledaren Renée Nyberg, 52, som med bekymrad blick frågar:
– Du tänkte ta livet av dig?
– Ja ja, jag hade bestämt mig. Allting hade jag planerat.
Idag mår Jon Henrik bättre, men inte till hundra procent.
– Det går upp och ner. Det är inte på topp nästan någon gång, utan det är alltid berg- och dalbanor. Så jag inte helt hel, men jag ska i framtiden prata mer om det här.
Självmordstankar – så kan du få stöd:
Mind
Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt
Föräldratelefonen: Vardagar klockan 10-15, tel 020-85 20 00
Äldretelefonen: Vardagar klockan 10-15, tel 020-22 22 33
Hjälplinjen genom 1177
Alla dagar klockan 13-22, tel 0771- 220060
Barnens rätt i samhället (BRIS)
– Barnens telefon: Alla dagar 10-22 (stängd onsdagar klockan 13-16) tel 116 111
– Vuxnas telefon – om barn: Måndag och torsdag klockan 13-16, tisdag, onsdag och fredag klockan 9-12. Tel 077-150 50 50
Rädda Barnens stödlinje för ensamkommande flyktingbarn
Volontärerna talar svenska, dari, arabiska och engelska
Telefon: 0200–77 88 20, alla dagar kl 15-18.
Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21-06
Chattstöd: Måndag-torsdag, klockan 20-00.
Jourhavande Kompis (Röda Korset)
Chatta vardagar klockan 18-22 och helger klockan 14-18
FOTO: TV4