LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Dansbandet Streaplers räddar liv på sina konserter – efter traumatiska händelsen

29 jul, 2024
streaplers
Dansbandsgiganterna Streaplers var först i Sverige med att ha hjärtstartare på sina konserter – och det finns en anledning till det.
Hänt har talat med frontfiguren Kenny Samuelsson om svåra tiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lasseman om första mötet med kärleken Therese – berättar om misslyckade dejtenBrand logo
Lasseman om första mötet med kärleken Therese – berättar om misslyckade dejten

I år är det 65 år sedan det legendariske dansbandet Streaplers bildades, och än idag skapar de ny musik och turnerar land och rike. Genom åren har bandmedlemmarna bytts ut och musikstilen utvecklats. Idag utgörs bandet av Kenny Samuelsson, Kjetil Granli, Maxi Jäsklid, Stefan Kardebratt och Per Lundin.

Men, vad betyder Streaplers? Ingenting, visar det sig. Det berättar den nuvarande sångaren Kenny Samuelsson i en ny intervju med Hänt.

– Det är en felsägning. När bandet började bli större så undrade tidningarna vad de hette, men de hade inget namn ännu. Så de tog ett engelsk lexikon och bara slog upp en sida. Då hittade de ”Streamers” eller ”Streams” något sådant, som de tyckte var lite fräckt. Så ringde tidningen då och frågade igen, men då hade de glömt bort vad de bestämt. Så de sa Streaplers, och så fick det bli. Men det betyder ingenting, skrattar Kenny.

streaplers
Streaplers grundades 1959. Foto: Tommy Holl. Design: Anders Bylund.

Kenny själv anslöt till bandet 1997, men har haft en förkärlek till musiken och bandet sedan många år tillbaka.

Annons

– Första gänget jag hörde dansband var Flamingokvintetten och jag tyckte det var så jäkla fräckt. Och sedan gick vi ut och lyssnade på Streaplers veckan efter. Så jag har ju stått och lyssnat på de här gubbarna sedan jag var 15 år så att sedan få spela med dem var ju otroligt mäktigt.

Dansbandsgiganterna Streaplers koppling till Arvingarna och Flamingokvintetten

Flera medlemmar från Flamingokvintetten har genom åren lämnat gruppen för att ansluta till Streaplers, ett exempel är den nuvarande keybordisten Stefan Kardebratt. Streaplers ursprungliga keyboardist Lars Larsson är också pappa till Arvingarnas sångare Lars ”Lasseman” Larsson.

Lasseman och Casper Janebrink uppträder
Arvingarnas Lars "Lasseman" Larsson och Casper Janebrink – vars båda pappor varit framgångsrika dansbandsmusiker. Karin Törnblom/TT

Wow, hela dansbands-Sverige hänger ihop!

– Haha, ja på något sätt! Allt går i arv som hos vampyrerna.

Annons

Samtliga i bandet livnär sig på musiken och sommaren är en högtid för dem. Juli-augusti är normalt bandets mest intensiva perioder.

– Vi har jobbat så in i bänken här i sommar, och så kommer det fortsätta hela augusti. I juli tror jag att vi har jobbat 23 dagar, och det är ju inte bara på samma ställe utan man ska åka mellan allt. Det är ganska tufft faktiskt. Vi är ju inga ungdomar längre har jag märkt, skrattar Kenny och fortsätter:

– Folk ser ju inte allt mellan. Vi kör bussen och packar upp och ned grejerna. Andra har ofta folk som gör sådant åt dem, vi gör allt själva. Men det är ju en vågskål där det positiva alltid överväger det negativa.

Kenny Samuelsson i Streaplers om händelsen som fick dem att tänka om

För det mesta så innebär en Streaplers-spelning dans och glädje. Men de har också en historik av allvar på sina shower.

– Det är hänt en fem-sex gånger att folk har ramlat ihop på dansgolvet och fått ett plötsligt hjärtstopp, eller en infarkt. Då står man där ganska maktlös och ropar i mikrofonen ”finns det någon läkare här?”. Det gjorde det ju inte alltid, så då fick vi den idén att vi kanske ska gå en sådan där hjärt- och lungräddningskurs. Och så köpte vi in en hjärtstartare. Den har vi fått använda i alla fall tre gånger. Kenny fortsätter:

Annons

– Då brukar folk göra sig lite lustiga och säga ”har ni så gammal publik att ni måste rädda livet på dem”, men så är det inte. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst.

Extra tungt var det för bandet en sommar för några år sedan då en man faktiskt gick bort på en av deras spelningar.

– Första gången det hände så klarade vi inte det.

streaplers förband beatles
ARKIVBILD på Streaplers från 1972, som varit förband till The Beatles. Foto: TT/FLT-PICA

Vad hemskt. Det måste ha varit traumatiskt även för er?

– Ja, alltså jag har aldrig råkat ut för något sådant och det är en grej att gå en kurs. En annan hur man agerar när det väl händer någonting. Men det var bara att gå och ta tjuren vid hornen. Men jag är sådär att jag behöver prata om sådant. Så jag pratade väldigt mycket om det i flera år efter för att bearbeta.

Kenny fortsätter:

– Men det som är fint är att frun till mannen som gick bort, hon kommer ut och dansar till oss fortfarande. Vi har haft en del kontakt genom åren, och hon har sagt att hon tyckte det var skönt att det hände på konserten och inte hemma. Då vet hon att allt som gick att göra gjordes, men det gick inte ändå.

FOTO: TT, Tommy Holl/Streaplers

Annons