Karin Adelskölds återförening med pojkvännen
Nu berättar hon för Hänt om sitt mående, kärleken och den årliga pengen som dimper ner på kontot vid juletid.
– Jag har haft det tufft ekonomiskt, säger hon.
Komikern Karin Adelsköld, 47, är tillbaka på sociala medier efter att ha tagit en paus på några veckor. Hon bestämde sig för att göra ett avbrott på grund av negativiteten. Hon menar att tonen är värre än vanligt just nu.
– Jag loggade istället ut och såg till att träna varje dag, meditera och ta det lugnt. Jag behövde en paus från sociala medier. Det känns som att folk mår dåligt. Det är mer bråk och tjafs på sociala medier än vanligt, säger hon.
Just nu jobbar hon som timvikarie på P4 Stockholm. Hon är programledare och arbetar med kanalens morgon- och eftermiddagsprogram. Under hösten såg det ut som att det än en gång skulle vara möjligt att uppträda som ståuppkomiker och hålla föreläsningar. Men så svängde det plötsligt. Allt bokades av.
– Jag har jobbat åt radion sedan i mars, när alla mina scenuppdrag och min turné som jag skulle ha gjort ställdes in. Det är skönt att ha det jobbet, men jag är alltså bara vikarie. Och jag måste börja fundera på vad jag ska göra i framtiden. Jag gissar att man inte kommer att vilja gå ut och titta på standup eller föreläsningar förrän nästa höst. Och då är frågan vad jag ska göra fram till dess, säger hon.n
Orden om tuffa sjukdomen
Hur hanterar du en sådan ovisshet?
– Jag har bytt jobb och karriär så många gånger så den största delen av mig tycker att det är lite spännande. Jag har exempelvis börjat plugga dansterapi. Kanske fortsätter jag med det. Men klart att en annan del av mig har panik och tänker att jag har köpt en bostadsrätt nyligen och jag har två barn att försörja. Jag är ändå 47 år och kan inte hatta runt på korta vikariat utan att veta hur månadslönen blir. Men under en pandemi har alla det jobbigt, säger hon.
Karin Adelsköld har tidigare berättat om sin utbrändhet. Det var fyra år sedan som hon gick in i väggen. Idag betraktar hon sig själv som frisk.
– Men missköter jag mig känner jag av det direkt. Med missköter menar jag att om jag jobbar för mycket, inte tränar, sover dåligt och inte sköter rutinerna. Nu är jag så van att det inte är några problem. Men det har varit väldigt jobbigt. Det hemska i pandemin är att man inte kan göra något. Så därmed får jag hjälp på traven att bara vara hemma med mina närmaste. Och det är så det ska vara. Så jag mår fantastiskt bra. Men jag måste passa mig för jag kan hamna fel, säger hon.
Coronapandemin har slagit hårt mot Karin Adelskölds ekonomi. Inom loppet av två dygn avbokades alla hennes uppdrag i mars månad.
– Och nu är jag alltså timvikarie. Ibland behövs jag mycket och ibland behövs jag inte alls, säger hon.
Ett litet ekonomiskt tillskott i sammanhanget kommer från att Karin Adelsköld är inskriven som stiftsjungfru. Adliga föräldrar kan skriva in sina döttrar i Vadstena Adliga Jungfrustift. Så länge Adelsköld inte gifter sig kan hon titulera sig stiftsjungfru och mot slutet av varje år får hon ett årligt bidrag. Förra året låg det på tiotusen kronor.
När fonden instiftades var man som ogift kvinna inte myndig. Bakgrunden är en jämställdhetstanke från en svunnen tid.
– I nutid blir det märkligt. Medlemmarna är alltså ogifta adelsdamer. Jag är då en adelsdam, och det är inget jag har valt heller. Jag började få pengarna för tio år sedan och de första fem åren gav jag bort pengarna till kvinnojouren. Men sedan dess har jag faktiskt haft det tufft ekonomiskt, efter att jag separerade. Så de senaste tre åren, liksom nu, så har jag faktiskt inte haft något jobb under november månad. Då har pengen kommit väl till pass, säger hon.
Återföreningen med pojkvännen Anders
Hur ser det ut på kärleksfronten idag?
– Det är bättre än någonsin. Vi var separerade i åtta månader. Så vi hade ett uppehåll när min kille gick in i väggen. Det var svårt att hantera eftersom jag blev friskare än någonsin och han blev sämre än någonsin. Det gick liksom inte. Men vi hittade tillbaka till varandra i somras. Så jag måste säga att det är fantastisk. Den personliga utvecklingen jobbar vi med tillsammans. Det kan jag rekommendera. Det är underbart, säger hon och konstaterar att pojkvännen, som heter Anders Nilson, är en av extremt få vuxna personer som hon träffar nu medan coronapandemin pågår. – Så vi kan skratta åt att vi blir trötta på varandra. Men vi har väldigt, väldigt roligt tillsammans. Vi pratar oavbrutet från när vi vaknar tills vi går och lägger oss.
Vad har ni för tankar och drömmar kring framtiden?
– Att bli gamla ihop. Möjligtvis när barnen har flyttat ut så kan vi tänka oss att bo tillsammans. Men det enda vi har planerat nu är att vi eventuellt ska köpa en gammal Saab ihop för att åka på veteranträffar. Det är så långt vi kan sträcka oss. Jag är nöjd med att ha mitt eget.
FOTO: TT