Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Mordisk Nalle Puh splittrar publiken
I veckan går slasherfilmen "Winnie the Pooh – blood and honey" upp på bio.
När upphovsrätten för Nalle Puh gick ut i fjol blev det fritt fram att skapa nya verk kring AA Milnes lika klassiska som gulliga lilla björn. En som nappade på idén var den brittiske regissören Rhys Frake-Waterfield, som beslutade sig för att göra en helt ny version av Puh för vita duken.
Resultatet är "Winnie the Pooh – blood and honey", som går upp på bio i veckan.
Mördarmaskiner
Premissen? Pojken Christopher Robin har vuxit upp och sedan länge lämnat sina barndomskompisar Nalle Puh och Nasse i Sjumilaskogen där de lekte när han var liten. Puh och Nasse har väntat och väntat på att han ska komma tillbaka till dem, men när han väl gör det är det försent. De har förvandlats till mordiska mördarmaskiner, fullkomligt förblindade av Christopher Robins svek.
Filmen är en klassisk slasherskräckis, gjord på kort tid och med låg budget. Trots det går den upp på omkring 1 500 biografer i USA, vilket är ovanligt för en indiefilm. Inledningsvis var det tänkt att filmen skulle gå upp på bio under en enda dag i enbart Storbritannien, men hajpen blev så stor att den nu visas i en rad andra länder, däribland Sverige.
Förhandssnacket har alltså varit enormt – och publiken vet inte vilket ben den ska stå på när det gäller att placera en gullig barnklassiker i en blodig skräckis-kontext. Rhys Frake-Waterfield berättar i en intervju med nyhetsbyrån AFP att han har fått ta emot dödshot för tilltaget, att namninsamlingar har skapats för att stoppa filmen och att flera personer vill polisanmäla honom för hur Puh och Nasse porträtteras i filmen.
Lämnade i protest
När filmens trailer lades ut på Youtube i somras fylldes kommentarsfältet snabbt av kommentarer av typen "Det här kommer att bli så fruktansvärt dåligt men jag måste bara se det". Andra tycker att idén är briljant, men när filmen premiärvisades i Mexiko tidigare i veckan uppgav AFP:s reporter att många lämnade biografen i protest mot hur usel filmen är.
Publikens och kritikernas omdömen om "Winne the Pooh – Blood and honey" lär i slutändan inte ha någon större betydelse för regissörens framtida karriär. Hajpen kring filmen är så stor att han redan planerar en uppföljare, och han tänker även göra skräckversioner av två andra klassiker: "Bambi" och "Peter Pan".
– Folk erbjuder mig en massa pengar för att göra fler filmer. Det är väldigt svårt att finansiera filmskapande, men det här gör att folk verkligen engagerar sig, säger Rhys Frake-Waterfield till AFP.