Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Säpochefen sommarpratar i P1
‒ Det känns lite läskigt att öppna sig, men ingen minns en fegis så vi har valt att köra på, säger Hooja.
Världspolitiken, framför allt det rådande säkerhetsläget och kriget i Ukraina, är ett återkommande tema bland årets sommarpratare.
Bland annat lovar Säpochefen Charlotte von Essen att ta med lyssnarna in på Säkerhetspolisen och beskriva de svåra avvägningarna som görs på myndigheten varje dag.
En lunch med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är en av programpunkterna när Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, får ordet i "Sommar i P1". Dessutom kommer SVT:s senaste Rysslandskorrespondent Bert Sundström dela med sig av sina erfarenheter, och sist ut i årets persongalleri är Finlands president Sauli Niinistö ‒ som redan nu kan avslöja att den brännheta Natofrågan är med på agendan.
"Rädd för dem"
Men säkerhetspolitik är bara ett litet stänk på sommarpratarpaletten. Akademiledamoten och författaren Jila Mossaed säger att hon motvilligt tackade ja till att medverka. Det var hennes dotter som övertalade henne i slutänden, med motiveringen att det är "ett bra program med tre miljoner lyssnare".
‒ Jag brukar också lyssna på det, men man måste vara lite öppen när man ska berätta om sitt liv och jag har lite svårt för det, säger Mossaed.
Hon kom till Sverige från Iran 1986. Liksom många andra iranier i exil har Jila Mossaed bevittnat hur landet på senare tid har skakats av protester, och hur regimen har svarat på dessa med blodigt våld.
Det är också någonting hon kommer att beröra i sitt program, med försiktighet.
‒ De är så brutala just nu och jag vill inte utsätta mig för mycket ‒ sanningen är att jag är rädd för dem. Men jag kommer att berätta en del.
Hemlighetsfull duo
Den elektroniska musikduon Hooja erövrade högtalare runtom i Sverige med hitlåten "Banan melon kiwi & citron", och var den mest önskade akten i fjolårets upplaga av Musikhjälpen. Likt ett skoterteknologiskt svar på den franska duon Daft Punk gömmer sig artisterna Hooja och DJ Mårdhund (eller "Mårdis") bakom masker. Och den hemlighetsfulla duon lovar faktiskt att bli "ovanligt personliga" i sitt program.
‒ Nu får man kanske uppleva hur vi är som personer, och med det sagt så handlar inte allt om bara “jag, jag, jag". Det är mycket funderingar längs vägen, lärdomar man har dragit av det här nya livet som har kommit till oss, säger DJ Mårdhund.
Han ser ingen konflikt mellan att vara anonym och att samtidigt ställa upp i Sveriges folkkäraste radioprogram.
‒ Det här är bland det finaste man kan göra i Sverige. Vi ser det som en chans som man bara får en gång. Då vill man ju verkligen säga något vettigt, och det har vi verkligen försökt göra.
Parhästen Hooja fyller i:
‒ Det är klart att det känns lite läskigt att öppna sig, men ingen minns en fegis så vi har valt att köra på.
Utsatt tillvaro
I våras blev skådespelaren, underhållaren och dragartisten Robert Fux ett välbekant ansikte för tv-tittarna i egenskap av programledare för "Drag race" i SVT. Han ser erbjudandet om att sommarprata som "samma sorts kall" som när SVT ringde angående "Drag race Sverige".
‒ Det går inte att säga nej, det är lite samma känsla av “once in a lifetime” där man får ladda för fullt och ge allt man har, säger han.
Många dragartister lever i en utsatt tillvaro. Det är ett kultur- och identitetsutövande som särskilt på sistone hamnat i fokus för en alltmer hatisk samtalston, och flera bibliotek har tvingats ta in säkerhetsvakter för att kunna arrangera sagostunder med dragartister ‒ eller valt att ställa in dem helt.
Robert Fux säger att han inte kommer att blunda för samtiden i sitt sommarprat.
‒ Det går inte att drömma sig bort i en fantasivärld dygnet runt. Hur fantastiska sminkningar man än kan kreera så lever man mitt i dyngan, och den når ofta upp till midjan. Då måste man vada, och jag måste vada genom att påtala det jag ser omkring mig. Det är klart att jag måste ta upp det som som påverkar mitt och mångas liv, hat och hot, och att bli en projektionsyta för andras hat.