Så här lagar du maten från kungabarnens bröllop
Längtar du efter mer kunglig flärd på dina middagar? Här är en trerättersmeny med enkla men exklusiva rätter av svenska råvaror som serverats på våra kungligheters bröllop.
1. Vit sparris med löjrom och ört-äggröra – Prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopsförrätt
Vit sparris till förrätt serverades på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop och uppskattades mycket av de kungliga gästerna. En både enkel och exklusiv rätt som också speglar prinsparet.
Ingredienser:
12–14 st långa vita sparrisar
3 msk smör
2 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk finhackad dill
1 msk finklippt gräslök
salt, svartpeppar
Garnering
75 g löjrom
dill
Gör såhär:
Skala sparrisen från knoppen och neråt. Skär av det nedersta på stjälkarna.
Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med 1 msk smör. Det tar 15–20 minuter. Känn efter med sticka att sparrisen är klar. Lyft försiktigt upp och låt rinna av på hushållspapper.
Vispa ihop ägg och grädde. Värm 1 msk smör i en kastrull och häll ner äggsmeten. Sjud äggröran på svag värme och rör om hela tiden tills den tjocknar till en lös äggkräm. Rör ner dill och gräslök. Smaka av med kryddor. Rör ner 1 msk smör.
Forma små ägg eller bollar av äggröran.
Lägg sparrisen på ett fat. Lägg på klickar av löjrom och örtäggröra. Garnera med kryddgrönt. Servera.
2. Röding på fänkålsspegel – kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopsvarmrätt
Svensk Röding serverades på det känslofyllda bröllopet vi alla minns – kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010. Här hittar du en lyxig variant på röding som passar perfekt till sensommaren.
Ingredienser:
500 g rödingfilé
salt, peppar
1 msk smör
1 st fänkål
1/2 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2 dl gröna ärter
Dekoration
citronklyftor, dill
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skär rödingen i 4 portionsbitar. Salta och peppra och stek så den får färg i smöret, lägg över i ugnsfast form och låt gå klart ca 12-15 minuter.
3. Skär fänkålen i bitar, koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa fänkålen, koka upp på nytt med vin, crème fraiche. Koka ärterna i lättsaltat vatten några minuter.
4. Häll en spegel av såsen, lägg i fisken och strö över ärterna. Dekorera och servera med ärter, sås och kokt delikatesspotatis.
3. Pavlova med lime och passioncurd – Prinsessan Madeleine och Chris bröllopsdessert
Om du vill bjuda på en kunglig efterrätt föreslår vi en sötsyrlig Pavlova. Det serverade prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill på deras bröllopsdag.
Ingredienser
3 äggvitor
1 tsk pressad citron
3 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
Lime- och passioncurd
4 limefrukter, skal från 2 och saft från 4
6 passionsfrukter
50 g smör Ⓛ
1 dl strösocker
2 äggulor
2 ägg
Garnering
2 dl vispgrädde Ⓛ
hallon och björnbär
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och pressad citron till hårt skum i ren och torr bunke.
2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills marängen är glansig och kan bilda små toppar. Blanda i majsstärkelsen.
3. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut fyrkantiga eller runda bottnar cirka 12 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett extra varv runt kanten så att det blir en fördjupning i mitten.
4. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 100° och grädda ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, som ska vara hård utanpå och mjuk inuti. Grädda eventuellt 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
5. Lime- och passionscurd: Riv lime skalet och pressa ur saften.
6. Häll passionsinnanmätet i en sil, och pressa med en slickepott så att saften rinner ut. Ta vara på saften.
7. Smält smöret i en kastrull och blanda ner passionssaften, socker, äggulor, ägg, limesaft och skal.
8. Ställ kastrullen över sjudande vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar, cirka 5 minuter. Ta från vattenbadet och låt svalna. Passera eventuellt curden genom en sil. Vispa grädden.
9. Servering: Lägg en rejäl klick curd på marängbottnarna, spritsa över grädden och garnera med bär. Servera genast.
Alla recepten kommer från Stowr.