Testa laga Mästerkock-Klaras recept till påsken
En solig tisdag ringer Hänt på hemma hos “Sveriges mästerkock”-vinnaren Klara Lind, 28, på Gärdet i Stockholm. Hon är lite stressad och springer ut för att handla det sista till maten som hon ska laga. Det blir rödbetsgravad lax med stuvad potatis och till dessert en Eton Mess.
Den trivsamma lägenheten är avskalad och nästan tom. Klara och pojkvännen Cliff ska snart flytta ihop i en ny lägenhet och de är mitt uppe i packbestyren. Det har varit bråda dagar efter finalen. Strax efter segern påbörjade hon arbetet med kokboken ”Sydamerika – min matpassion” (Bonnier Fakta). I programmet jobbade Klara hårt för att ta sig till final och ro hem priset; ett kokbokskontrakt och en kvarts miljon kronor. Genom tävlingen har Klara blivit känd för att använda mycket syra i maten och citroner är hennes bästa vän i köket:
– Jag älskar citron. Ibland kan jag ta ett vanligt dricksglas och pressa citron i, salta och dricka som det är. På restaurang får jag betala extra för all citron jag beställer in.
Hon lägger upp råvarorna på bänken i det lilla trivsamma köket. På hyllor längs ena väggen trängs kastruller och stekpannor, skålar och skärbrädor. Hallonsåsen till desserten börjar puttra på gasspisen och det doftar förföriskt av sommar och sötsaker. Klaras favoritkniv åker fram, samma sort som hon använde i programmet, och hon börjar hacka knipplöken till salladen.
– Om jag ska rekommendera något till en vanlig amatörkock så är det att ha bra, vassa knivar. Jag blir tokig när jag ska laga mat hos andra och det inte finns. Nu för tiden tar jag med mig egna. Slöa knivar är orsaken till att folk skär sig och tomaterna blir mos. Nä, det är inget kul, säger Klara bestämt.
Hon river lite citronskal till dressingen och pressar ur en halv citron över de tunt skivade grönsakerna.
– Inte mer än så, mumlar hon för sig själv.
Klara och pojkvännen Cliff har varit ett par i ett år men har känt varandra i elva år och har träffats mycket genom gemensamma vänner.
– Vi har umgåtts väldigt sporadiskt de senaste åren. Sedan blev det vi, säger Klara med ett leende.
Efter en period där bott delvis hos sin mamma och delvis hos sin pojkvän ska de nu flytta ihop. De passar bra tillsammans, trots att de är väldigt olika.
– Cliff lagar inte mat alls och han bryr sig inte om mat. Han brukar säga till mig “snälla gör dig inte till”. Så det är lite att kasta pärlor för svin, säger Klara och skrattar. Hon häller mjölk och grädde i stekpannan och sätter på låg värme. Det ska bli stuvningen till potatisen.
– Fast jag vill ändå inte att någon ska vara med mig i köket utan vill helst vara ensam, fortsätter hon.
Klaras stora matintresse kommer från hennes barndom. Hon är uppväxt i Guatemala och Costa Rica. Pappa var förtjust i matlagning och lagade allt från grunden.
– Det har format mig. Jag kunde be om köttbullar och makaroner. Då gjorde han det från grunden, med pressgurka och rårörda lingon. Ibland åt vi inte middag förrän halv elva på kvällen, berättar Klara.
Hon river en bit bröd ner i en panna. Det får rostas långsamt över gaslågan för att sedan strös över laxen. Förutom kokbokskontraktet vann Klara en kvarts miljon kronor. Pengarna ska dels ”betala av en del”.
– Dels ska det bli skönt att kunna köpa sånt som jag vill ha. Bygga upp mitt kök och få något eget som är riktigt bra. Det jag längtar mest till i min nya lägenhet är att ha ordentligt med utrymme, säger hon och försöker stuva ner disken i den redan fulla diskhon.
I påsk blir det mera jobb för Klara som får springa mellan intervjuer och medverka i olika program. Vad framtiden bjuder på är Klara lite hemlighetsfull kring men att hon kommer att fortsätta med matlagning är i alla fall säkert. .
– Jag vill fortsätta att jobba med mat. Inte på restaurang, det har jag gjort i tio år, både som restaurangchef, hovmästare och dryckesansvarig. Men något blir det, men det är hemligt än så länge. Vi får se…
Här får du som Hänt-läsare ta del av Klara Linds snabba men superläckra rätter. Laga och njut.
Rödbetsgravad lax, 3 dagar + 1 timme, 4 pers
0,5 kilo laxsida med skinn, benfri
1 dl socker
1 dl salt
1 rödbeta
1 knippe dill
Gör så här:
Blanda salt och socker. Riv rödbeta grovt och hacka dillen. Blanda allt och täck laxen. Låt stå minst 1 dygn kallt men helst 3 dagar. Ös då laxen 1 gång per dag med spadet.
Stuvad potatis
8 st fasta potatisar
7 liter mjölk
3 dl grädde
2 msk mjöl
1 kruka färsk dill, finhackad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Gör så här:
Skala och dela varje potatis i 4 delar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Under tiden sjud samman stuvningen. Häll i allt förutom dillen. När stuvningen är lagom i konsistensen tillsätt den kokta potatisen samt dill.
Fänkål- och gurksallad
2 späda fänkål
1 gurka
2 knipplök
0,5 citron, saft och zest
1 msk dill
1 msk olivolja
1 krm salt
0,5 tsk svartpeppar
Skiva fänkål, gurka och lök på mandolin på finaste inställning. Annars tunt med kniv. Tillsätt resterande ingredienser, rör om och låt stå kallt minst 30 min innan servering.
Servering:
Skär laxen tunt, toppa med fänkålsallad och stuvad potatis. Varsågoda!
Eton Mess, 1 timme + 30 minuter
4 pers
Maräng, 15 st
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader
Vispa äggvitor, socker och citronjuice på medelhastighet till vitt skum. Sedan på hög hastighet till hår skum, så den toppar sig.
Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i ca 50 min.
Vispad grädde
3 dl grädde
1 tsk florsocker
Dekoration
1 färsk mango, fint skuren i kuber
1 dl färska hallon
1 dl jordgubbar
1 dl flagad mandel, rostad
10 citronmelissblad
Halloncoulis
125 g socker
1 dl vatten
400 g hallon, färska eller frysta.
Vaniljglass av bra kvalitet.
Tina eventuellt frysta hallon. Koka samman allt i ca 5 min. Låt svalna, mixa slätt och passera genom finmaskig sil.
Lägg lite krossad, flagad mandel i små högar. På med glasskula, detta gör så att glassen inte rymmer iväg. Nu är det bara att dekorera med hela och krossade maränger, frukt, bär, grädde och citronmeliss. Ska se lite “stökigt” ut på tallriken.
Färdigt!
Foto: Evis Renander