Lasse Holms kritik mot hanteringen av äldre i Sverige
– Det är för jävligt att inte ta tillvara på en kvinna i 50-årsåldern, säger han i en intervju med Aftonbladet.
Lasse Holm, 77, är en svensk artist och låtskrivare. Han har skrivit många vinnarlåtar i Melodifestivalen, bland andra Främling med Carola Häggkvist och Bra vibrationer med Kikki Danielsson. Han var även med och grundade den populära sommarshowen Diggiloo år 2003.
Lasse har varit gift med sin fru Kerstin Holm sedan 1973 och tillsammans har de två barn, dottern Paula, 46, och sonen Peter, 43.
Tidigare har Lasse berättat för Hänt om hur han ställer sig kritisk till Sveriges hantering av coronapandemin. Han förklarade då att han inte kan förstå varför nöjesbranschen behövde drabbas så hårt med inställda turnéer och spelningar medan köpcentrum har hållits öppna:
– Om jag ska bli lite politisk så tycker jag att vi kanske skulle stängt ner Sverige under några månader. För vi har ändå stängt ner hela min bransch, den är nedstängd men ändå låter man då väldigt riskfyllda plattformar som köpcentrum vara öppet, sa Lasse då.
Lasse Holm om åldersdiskrimineringen
I en intervju med Aftonbladet berättade Lasse om hur han ser på diskrimineringen mot äldre. Han anser att det finns en fascistisk inställning till äldre men att samhället borde tänka om och ta tillvara på någon som redan är "klar" med att skaffa barn och som är hungrig på nya utmaningar:
– Det finns en fascistisk inställning till äldre. Tänk vilka resurser som finns där ute som inte tas tillvara. Det är likadant i Danmark. Min dotter jobbar i tv-branschen i Danmark och är 47 år. Det är så mycket ålderstänkande överallt. Det är för jävligt att inte ta tillvara på en kvinna i 50-årsåldern. Hon har fött sina barn, hon är hungrig och vill ut på marknaden – men det ska vara en 27-åring, säger Lasse.
Vill införa dödshjälp i Sverige
I samma intervju berättar Lasse om relationen till sin mamma och sorger när hon blev dement.
– Hon var mitt största fan, mamma var min stora trygghet i livet. Hon var både mamma och pappa. Men hon blev väldigt dement och det var en stor sorg, hon kände inte igen mig och det var så hemskt. Att se henne de sista åren var vidrigt.
Han förklarar vidare att om han själv skulle bli drabbad av demens så vet hans fru om att han inte vill sättas på en institution, istället vill han dö med hjälp av aktiv dödshjälp. Något som han själv säger att han är för.
– Ibland tänker jag på om skulle jag komma dit... Jag har sagt till min fru att aldrig sätta mig på en institution med linoleummatta där jag sitter och dreglar. Då vill jag dö. Jag är för aktiv dödshjälp och det har jag varit i 20 år. Jag tycker det är beklämmande att man inte får göra det här i Sverige, förklarade Lasse då.
LÄS OCKSÅ: Filip Lamprechts bild från semestern får följarna att jubla: ”Grattis”
LÄS OCKSÅ: Så lever Bert Karlsson idag efter krisen med miljonförlusten
FOTO: Gustav Mårtensson/TT, Robin Lorentz-Allard/TT