LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Lasse Stefanz ursinniga – kräver ett slut efter fruktansvärda sveket: ”Diskriminering”

05 okt, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Kapellmästarna från Lasse Stefanz och Larz Kristerz är i uppror.
Och hela 21 dansband till känner sig svikna av Sverige:
”Att detta får fortsätta under årtionde efter årtionde är ett uttryck för ren diskriminering!”, skriver de i en artikel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Oscar Magnussons avslöjande om hustrun Sara – därför vill hon inte synasBrand logo
Oscar Magnussons avslöjande om hustrun Sara – därför vill hon inte synas

Dansbandsmusiken är en stor del av svensk kultur och har under många år med sin poppiga ton lyckats sprida glädje och värme över hela vårt avlånga land.

Många är vi som har dansat bugg och foxtrot till plingandet och plånkandet från bland andra Lasse Stefanz, Oscar Magnusson och Larz-Kristerz.

Texterna handlar ofta om kärlek, vänskap och fred. Men nu har dansbanden börjat skriva om något helt annat.

23 dansband är nämligen i uppror – mot den svenska staten.

Annons

Dansband betraktas inte som kultur

I ett öppet brev till riksdagen skriver en stor del av Sveriges främsta dansband om att svensk dansbandskultur inte behandlas på samma sätt som andra genrer och att dans till dansband inte betraktas som kultur.

I huvudsak protesterar Larz-Kristerz och Lasse Stefanz mot den så kallade dansbandsmomsen, vilket innebär att konserter där det dansas får betala extra moms och konserter som endast har stående eller sittande gäster får betala mycket mindre i skatt.

”Att svensk dansbandskultur är negativt särbehandlad av våra riksdagspolitiker är både ett faktum och en oförklarlig gåta. Att detta får fortsätta under årtionde efter årtionde är ett uttryck för ren diskriminering!”, skriver dansbanden och radar upp anledningar till diskrimineringen.

”Varje år som går, och som dansbandskulturen utsätts för er diskriminering, så är ni alla en del av ett svek mot alla oss som kämpar för musiken, för dansen, kulturen, rörelsen, hälsan, inkluderingen och den social gemenskapen.”

Annons
Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz. Karin Törnblom/TT
Peter Larsson från Larz-Kristerz
Annons

Christer Eriksson och Peter Larsson bland de som undertecknat

Bland de 23 dansband som undertecknat brevet om förändring finns namn som Christer Eriksson, kapellmästare i Lasse Stefanz och Peter Larsson, kapellmästare i Larz-Kristerz. Men även representanter från Blender, Micke Ahlgrens och Martinez finns bland de undertecknade.

Hänt har sökt Lasse Stefanz och Larz Kristerz för en kommentar.

FOTO: TT

Annons