Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Lasseman Larssons stora ilska – talar ut om problemet: ”Det är helt galet!”
– Jag tycker att det är helt galet!, säger han till Dansbandsnytt.
Den så kallade dansbandsmomsen innebär att konserter där det dansas får betala extra moms och konserter som endast har stående eller sittande gäster får betala mycket mindre i skatt.
Till följd av detta gick nyligen ett stort antal kända dansband ut i ett gemensamt upprop där de protesterade mot den höga momssatsen som slår hårt mot svenska dansbandskulturen. Bland dessa var Lasse Stefanz.
”Varje år som går, och som dansbandskulturen utsätts för er diskriminering, så är ni alla en del av ett svek mot alla oss som kämpar för musiken, för dansen, kulturen, rörelsen, hälsan, inkluderingen och den social gemenskapen.”, skrev de då i ett brev till riksdagen.
I en intervju med Dansbandsnytt uttalar sig nu även dansbandsprofilen Lars ”Lasseman” Larsson, 51.
Lasseman uttalar sig efter händelsen: ”Helt galet”
Nu mera spelar Lasseman och Arvingarna mestadels för en publik som inte dansar, vilket i sin tur innebär att de får en lägre momssats.
Momsen på konsertbiljetter är sex procent, medan momsen på dans till dansband ligger på 25 procent. Lasseman har likt sina branschkollegor reagerat starkt under mängder av år på att dans till dansband har en betydligt högre momssats.
– Ja den här debatten har ju pågått sedan vi startade på 90-talet och även innan det. Jag tycker att det är helt galet! Vi har ju tidigare kunnat spela en fredag för en sittande publik och dagen efter spela på dans…och att det ska ha en betydligt högre moms är ju jättekonstigt. Det vi håller på med är definitivt kultur.
Videos från Hänt
Lasseman är inte helt övertygad: ”Då hände det ingenting”
Efter brevet till riksdagen har nu företrädare kallats till samtal med kulturministern, samtidigt som 20 riksdagsledamöter har skrivit under motioner om att skrota dansbandsmomsen.
Lasseman känner sig till viss del hoppfull.
– Man kan definitivt hoppas på att det blir en förändring. För ett 20-tal år sedan var det också uppe i riksdagen och det var protester med turnébussar utanför riksdagen. Då hände det ingenting, men nu kanske det skulle kunna bli annorlunda. Jag vet inte.
– Vi älskar ju att spela för dansande publik och när vi åker ut på sommaren och spelar på konsert så blir ju vi bara glada om folk ställer sig upp och dansar. Men att gå tillbaka till att spela till fyra timmars dans, det är vi nog ganska långt ifrån nu.
FOTO: SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet / TT