Lotta Engbergs förklaring efter prishöjda Bingolotterna
Nu väljer programledaren Lotta Engberg att svara på kritiken.
– Det är unikt med Bingolotto och Folkspelet, säger hon till Expressen.
Julen närmar sig med stormsteg och för många är det en stark tradition att dagen innan julafton titta på Bingolottos uppesittarkväll. I år kommer den stora kvällen ledas av både Lotta Engberg och Stefan Odelberg, och intresset verkar inte har stanna av. Tvärt om.
Tidigare i veckan kom nämligen beskedet att de populära lotterna är slut på lagret.
– Vi har ett rekordintresse för årets uppesittare. Och det finns en logik till att det blir på detta sättet. Uppesittaren har varit stor i flera år. Det var gigantiskt förra året och nu blir det ännu större. Just nu har vi slut på lagret och vi kommer inte få in några fler lotter, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef på Folkspel.
Därför trycks inte fler lotter
Varför det inte kommer att tryckas upp fler lotter beror på att antalet bestämdes redan i maj. I år var det ungefär fem miljoner. Istället jobbar nu Folkspel och Bingolotto för att fördela lotter mellan föreningar.
– Det finns lotter hos butiker och föreningar, givetvis. Någon frågade mig hur många lotter jag trodde att vi hade sålt, och det borde vara ungefär två miljoner lotter nu. Vi räknar med att det blir minst kring fyra miljoner, säger Mikael Kjellström.
Vanligtvis brukar de flesta lotter säljas de sista dagarna. Men nu uppmanar Bingolotto sina tittare att i god tid köpa lotter och inte vänta tills sista dagen, främst för att undvika trängsel.
– Ett för att du är säker på att du får dem, och två för att du gör det på ett så pandemisäkert sätt som möjligt, säger Mikael Kjellström.
Tittarnas kritik efter beslutet med lotterna
Detta är också det första året på 20 år som man beslutat ett höja priset på Bingolotterna till det dubbla. Istället för 50 kronor styck så kostar nu en lott 100 kronor.
Via försäljningen av Bingolotter går överskottet till landets klubbar och organisationer. Intäkterna av förra årets lotter resulterade i ett överskott på 60 miljoner kronor som gick till svenskt föreningsliv. I år vågar Mikael Kjellström lova att överskottet kommer att bli ännu större. Han berättar också att tittarna kommer att få fler spel än vanligt då antalet går upp till fem. Vinstpotten är också den största hittills.
Men trots detta har beskedet om det höjda lottpriset mötts av en hel del kritik från arga och besvikna tittare.
”Visst att föreningslivet behöver hjälp nu under pandemin men vilka behöver inte det? Uppesittarkvällen har varit det många pensionärer, sjukpensionärer och andra med dålig inkomst har kunnat unna sig men tyvärr så har ni tagit bort det nöjet för oss. Vi är många som inte kan spela i år tack vare er höjning och att titta utan lott är uteslutet så ni förlorar inte bara lottköpare, ni förlorar även tittare”, skriver en person på Bingolottos Facebook-sida.
”Tråkigt med en sån höjning nu när så många mist jobben och är sjuka. Ni borde tänka på de äldre som sitter ensamma! Jag avstår att köpa i år pga det”, skriver en annan.
FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!
Nu väljer programledaren Lotta Engberg att förklara prishöjningen.
– Man ska verkligen veta, det är unikt med Bingolotto och Folkspelet, att det här går direkt ut till föreningarna som har det extra kämpigt just nu. Så är det, säger hon till Expressen.
FOTO: Tommy Holl/TT/ANDERS YLANDER / GT / TT