LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Louise Hoffsten sämre än någonsin: ”Jag kan inte gå”

03 sep, 2024
Louise Hoffsten
Hon var bara 30 år gammal när hon diagnosticerades med MS.
För Hänt berättar Louise Hoffsten att hon nu är sämre än någonsin – och att hon inte längre kan gå.
– Man måste lära sig att acceptera det, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vem slösar mest pengar – Joakim eller Jonna Lundell?Brand logo
Vem slösar mest pengar – Joakim eller Jonna Lundell?

Louise Hoffsten, 58, har en lång karriär i rampljuset bakom sig. Hon fick sitt stora genombrott för över 30 år sedan när hon släppte hiten Let the best man win och vann samma år både Grammis och Rockbjörnen som bästa kvinnliga artist.

Vi har fått se Louise i flera tv-sammanhang genom åren, som bland annat Så mycket bättre och Stjärnorna på slottet. Men på sistone har det varit tyst från hennes håll och för Hänt berättar hon varför.

Louise Hoffsten
Eero Hannukainen/TT

Därför syns inte Louise Hoffsten i tv

Det är trögt i musikbranschen just nu, tycker Louise Hoffsten. Det är inte speciellt många erbjudanden som trillar in.

Annons

– Det var länge sedan jag gjorde tv. Allt dras ner på just nu. Man har inte lika mycket jobb som tidigare, jag vet inte riktigt vad som händer.

Hur funkar det för dig ekonomiskt?

– Det funkar ändå tack vare mina livespelningar.

Louise är en av de artister som har spelat in välgörenhetssingeln Vi bär alla barnen. Gruppen Singers in Solidarity with Palestine ska sjunga vid riksdagens öppning senare i september, vilket hon ser fram emot.

Bakslaget med sjukdomen: ”Sämre än någonsin”

När Louise var 30 år gammal diagnostiserades hon med MS. Hon har alltså levt med sjukdomen snart halva sitt liv – men nu är hälsan sämre än någonsin.

– Hälsan är som den är. Jag kämpar på. Jag har massor med hjälpmedel, som flera olika typer av rullstolar och elrullstolar. Dessutom har jag ett stort trygghetsnät.

Har du svårt att gå?

– Jag kan inte gå alls faktiskt längre. Tidigare hade jag käpp men nu har jag blivit sämre. Det är så här med den här sjukdomen, det går upp och ner. Nu går det bara ner. Men man måste lära sig att acceptera det.

Annons

Sångerskan är på sjukhuset en gång om året då hon får cellgifter via dropp. Trots att hälsan är långt ifrån på topp är Louise optimistisk.

– Det är vad det är. Jag försöker leva mitt liv ändå, säger hon.

Familjen och vännerna är ett enormt stöd och att ägna sig åt meningsfulla uppdrag är också viktigt för henne. Just nu jobbar Louise med nyanlända flyktingar och försöker lära ut svenska genom musik.

– Det är ett fint uppdrag. Det känns meningsfullt, säger hon.

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten och sonen Adrian Bratt. Karin Törnblom/TT

Sonen Adrian Bratt får samtalsstöd

Sonen Adrian Bratt, 21, som Louise alltså har ihop med maken Dan Bratt, 67, håller också på med musik och är med i Palestina-kören, som hon kallar den. Att få jobba ihop med sitt barn ger Louise väldigt mycket glädje.

Hur hanterar Adrian att din hälsa har försämrats?

– Han har hanterat det fantastiskt. Han har fått prata med folk inom vården och får stöd därifrån, säger Louise Hoffsten till Hänt.

FOTO: TT

Annons