Marianne Rundström tar upp kampen mot åldersdiskriminering
Nu ryter hon ifrån mot åldersdiskrimineringen.
Marianne Rundström jobbade på SVT i 22 år, som nyhetsankare och som programledare. 2017 sade hon dock upp sig, eftersom hon inte kände att hon hade någon plats på kanalen längre. Det här var när hon var programledare för Gomorron Sverige.
– Jag ville inte avvecklas, jag ville utvecklas. Och tyckte att jag kunde göra det ganska länge till. Det var också i samband med att morgonsoffan ersattes av Morgonstudion med en annan och yngre inriktning. Jag hade ingen plats där. Det var ett bra tillfälle för mig att testa något annat på egna vingar, säger hon i en intervju med Expressen.
Sedan dess har hon fortsatt att hålla sig aktuell. Bland annat som podcastare i Mogna röster, och med tv-serien Försök inte lura mig. Den går på Kunskapskanalen och är ett samarbete med polisen, PRO (Pensionärernas riksförbund), pensionärsförbundet SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.
Programmet handlar om olika typer av bedrägerier som framför allt äldre råkar ut för.
Hon arbetar alltså en hel del emot åldersdiskriminering i samhället. När hon arbetade på sin bok Passé gjorde hon undersökningar om hur de äldre behandlas i Sverige, och fann att det här landet var extremt åldersdiskriminerande jämför med många andra länder.
– SVT får ju ofta kritik för att vara åldersfixerade och åldersdiskriminerande. Men jag tror inte att de sticker ut. Det här finns överallt i arbetslivet. Inte minst inom staten, som sätter upp oerhörda murar – samtidigt som man försöker övertala oss att jobba längre. Det blir väldigt motsägelsefullt, säger Marianne Rundström till Expressen.
Marianne Rundström fyller 70 i januari
69-åringen menar att för att få bukt på problemet måste attityden förändras. Arbetsgivare måste förstå att de äldre har mycket kunskap. Hon menar att Sverige förlorat kontakten med arbetare som har kommit upp en bit i åldrarna, eftersom vi strävar efter att vara världens mest moderna land.
– Vi definieras hela tiden utifrån vår ålder. Vi är vårt födelseår och det tror jag har stor betydelse. Man måste se människan bakom åldern och vilka erfarenheter och kunskaper hon besitter. Vi åldras ju väldigt olika, säger hon till tidningen.