Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
TV4-veterinären Marie Jury akut till sjukhus efter hundattack: ”Tuppade av”
TV4-veterinären Marie Jury om hundattacker, ödlaoperationer – och vardagslivet med maken Ashley:
– Jag får skratta varje dag!
Hur står det till världens bästa Marie?
– Det är alldeles underbart, jag har precis haft semester och tagit hand om alla våra äpplen – och mustat dem. Det är första gången jag hunnit göra det!
På vilket BB såg du dagens ljus?
– Löwenströmska, faktiskt. ”Eds församling” står det på mitt pass.
Vad blev ditt livs första stora motgång – på djurstema?
– Min mormor och morfar hade en stövare. Freja hette hon, om jag minns rätt. Freja var helt underbar. Tyvärr blev hon bara ett år, hon hoppade över staketet och blev påkörd. Stor familjesorg.
det här är marie jury
Namn: Marie Jury.
Ålder: 51.
Stjärntecken: Kräfta.
Familj: Maken Ashley, 47, barnen Jack, 17, och Evelin, 19. Katten Cuite, 15, hundarna Bettan, 9, och Harry, 7 månader.
Bor: Danderyd.
Aktuell med: Nyhetsmorgon och boken Så slipper du veterinären: handbok för hundägare, Bazar förlag. Jurymedlem för ”Årets veterinär”-pris. Driver dessutom Väsby djursjukhus.
Det bästa med mig är att: Jag vill alla djur väl.
Det sämsta med mig är att: Jag är morgontrött och morgonsur. Man får dra upp mig från sängen med hjälp av en kopp kaffe. Då landar humöret rätt!
Kändismerit: Gosat med paret Bagges hundar.
Inom en treårsperiod vill jag gärna: Bli färdig ”ögonlysare”.Vill gå en vidareutbildning som gör att du som veterinär kan titta efter ärftliga ögonsjukdomar som kan leda till blindhet. Vill också skriva fler böcker. Nästa får bli till kattägare. Hoppas också kunna resa till Australien. Deras djurliv är en dröm att se!
Som veterinär kan du allt och lite till om brutna kattsvansar, deprimerade papegojor och skelögda kameleonter. Vilket djur är ditt stora expertområde?
– Hund och katt, men det som berikar mig mest är när jag får in något mer ovanligt djur. Då är jobbet extra kul!
Vilket djur är svårast att operera?
– Ödlor har ett blodkärl som går precis där man vill skära upp över buken. Man måste vara väldigt försiktig och istället skära upp på sidan så att ödlan inte förblöder. Sedan finns det djur som är mer känsliga än andra. Gnagare, till exempel. Då är det extra viktigt att ha extra koll.
Var du djurtokig redan som liten tös?
– Ja, det var jag. Mina föräldrar hade djurklinik på nedervåningen. Alla möjliga djur kom på besök. Glömmer aldrig en köttätande padda som hade drabbats av ”red leg disease”, en bakteriell sjukdom. Ägaren sa: ”Stoppa inte ner handen för då blir du av med ett finger”. Den här paddan såg ut som ”Packman”. Halva paddan var mun och tänder, (skratt).
Vad är det värsta någon i din familj varit med om på temat djurattacker?
– Det hände rätt nyligen. Som veterinär blir man biten när man som minst tror att man kan bli det. Det kom in en rottweiler som hade stor krage runt halsen. ”Det här är lugnt”, tänkte Ashley, min man, när han skulle ge en smärtlindringsspruta inför hemlämningen. Blixtsnabbt tuggade sig hunden igenom kragen och bet min man i båda handlederna och ena armen. Trots bitskadan hann han ge sprutan. Sedan tuppade han av. Det blev tryckbandage och ilfart till Karolinska sjukhuset.
Så träffades Marie Jury och maken Ashley
Hur gick det till när Ashley och du träffades?
– Vi träffades på en veterinärkongress i Birmingham. Sedan pratade vi på telefon i flera veckor, han var veterinärvikarie i Storbritannien och jobbade väldigt mycket. Sex veckor senare bokade han biljett till Sverige för att komma och hälsa på över en helg, men innan dess bjöd han mig på bröllop i England. Så jag åkte dit – på bröllop faktiskt – efter att han hade bokat den där biljetten. Efter så lång tid var det nästan som en blinddejt. Sedan tog det bara tre månader innan han bodde i Sverige...
Vilket årtal var detta?
– Det här måste ha varit 2003.
Du bor i Danderyd – Sveriges rikaste kommun. Har grannen helikopter på taket?
– Nej, däremot har grannen avloppsråttor.
Har du också det?
– Ja, tyvärr.
Så man kan bli biten i häcken när man sitter på toa?
– Nej, vi har satt in ett ”råttstopp” i rören.
Vilket djur är godast på tallriken?
– Rådjur. Sedan får jag nog säga vildsvin – eller svenskt kött ifrån svenska gårdar. Tycker det är viktigt att stötta svenska bönder så att det finns mat även i eventuella kristider. Annars tycker jag mest om att laga djur. Inte tillaga djur.
Vad uppskattar du mest i ditt äktenskap?
– Glädjen. Min man är väldigt rolig. Jag får skratta varje dag. Det är jag väldigt tacksam för!
Vad har maken mer för kvaliteter?
– Han är väldigt handlingskraftig, han får saker gjorda. Och så är han morgonpigg. Det är inte jag.
Vad är det konstigaste maken och du varit med om på sydliga breddgrader?
– Vi var i Thailand. När vi vaknade på morgonen upptäckte vi en massa små ägg på sängramen. Några ägg var kläckta. Spontant kändes det som någon form av exotiskt djur. Vi kom att tänka på giftormar och frågade i receptionen. Geckoödlor, visade det sig. Gulligt och ofarligt tack och lov!
Vad är typiskt dig enligt vänner och bekanta?
– Att jag alltid är sen. Jag är tidsoptimist.
Var du en sengångare i ditt tidigare liv?
– Kanske, men oftast är jag nog som ekorren i filmen ”Over the Hedge” – på Redbull. Det är så mycket jag vill göra – oftast på för lite tid. Kanske var jag en ekorre som for runt även då…
När får du psykbryt på dig själv?
– När jag inte kommer ihåg saker. Jag blir glömsk när kalendern är lite för full. Då gillar jag att göra listor.
Videos från Hänt
Vad väntar runt hörnet?
– Ett glas äpplemust och en hundpromenad.
Slutligen Marie, vad skulle du välja: vakna varje morgon av att prins Carl Philip vrålar som en apa på din terrass, stjäla läppglans hemma hos Björn Ranelid eller gå på ravefest i Kopparberg med Christina Schollin?
– (Skratt). Det var alldeles för länge sedan jag gick på ravefest. Det vore jättekul att dansa loss med Christina. Orkar hon så orkar jag!
FOTO: Linus Bokehsius, TV4