Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Sveriges mästerkock-deltagaren avslöjar sanningen – så går det till
Men vad många kanske inte vet är hur de egentligen går till bakom kulisserna när juryn ska smaka på maten.
TV4:s Sveriges mästerkock är programmet där vi får följa amatörkockar som tävlar om att få laga mat på toppnivå.
Kockarna får laga alla olika typer av maträtter som därefter både avsmakas och bedöms av en professionell jury.
Jurymedlemmarna för årets säsong är Mischa Billing, Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki, som ersätter tidigare jurymedlemmen Markus Aujalay.
Mästerkocken-Helena avslöjar detaljen i programmet
När Hänt talar med Helena Ekman, som kom trea i Sveriges mästerkock år 2022, avslöjar hon en detalj som tittarna inte får se i programmet.
Vad som visas i TV-rutan är nämligen att kockarna lagar sin mat, och därefter i tur och ordning går upp till juryn som provsmakar den färdiga rätten.
Men i verkligheten är det inte riktigt så det går till.
Vad händer efter att ni lagat klart maten?
– Man får prata med en kvinna som ställer frågor som "hur upplever du det här" eller "såsen var påväg att skära sig, hur känner du kring det?", det är det som sen klipps in i programmet.
Helena förklarar att kockarna först lagar klart sin mat, och därefter direkt går in i en synk. Där får de svara på frågor om bland annat hur matlagningen gått.
Mästerkocken-Helena om den kalla maten i Sveriges mästerkock: ”Kan inte vara roligt”
Efter att alla deltagare blivit klara i synk, får de återigen gå in i köket, och därefter presentera maten för juryn.
– Sen när man väl kommer in, då är allas mat kalla. Så de spelar ingen roll vem de (juryn) kallar in först, de alla äter kall mat.
Helena säger att deltagarna inte får vara kvar i köket efter det att maten är klar. Så hon vet inte om juryn går och smakar på maten medans den fortfarande är varm eller inte. Däremot vet hon att maten är kall när de väl kommer tillbaka.
– När man väl kommer tillbaka så ser man ju ganska tydligt på maten.
Helena förklarar att hon en gång hade lagat kroppkakor, och när hon kom tillbaka från sin synk fick hon se att maten hade kallnat, och smöret på maten stelnat helt och hållet.
– Men då fanns det inte något att göra åt saken, utan så blir det för alla. Men jag beundrar de som äter den kalla maten, det kan inte vara roligt.
FOTO: TV4