LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

"Svullo" ringde sambon innan han tog sitt liv – orden lämnar ingen oberörd

15 sep, 2024
Svullo och Gitte Nilsson
En av 90- och 00-talets främsta komiker Micke ”Svullo” Dubois tog sitt eget liv för snart 20 år sedan.
Nöjeslivet sammanfattar i ett reportage sista tiden i hans livet, och återger då de sista orden som sades till kärleken Gitte Nilsson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De tycker deltagarna om Över Atlanten: ”Ångestframkallande”Brand logo
De tycker deltagarna om Över Atlanten: ”Ångestframkallande”

Micke ”Svullo” Dubois var en Sveriges största komiker innan hans liv fick ett hastigt slut den 30 november 2005. Micke utgjorde ena delen i duon Agne & Svullo och i samband med sitt växande kändisskap syntes han i flera populära tv-program, däribland Söndagsöppet, Fångarna på fortet och Sveriges värsta.

Privat led Svullo av svår psykisk sjukdom, och hans närmaste vittnar om hur han år efter år slet ut sig själv fullständigt. Dessutom ska han ha blandat alkohol med olika former av antidepressiva tabletter, vilket ökade på ångesten.

– Jag tror det kostade på. Han kunde dra ner persiennerna och inte svara i telefonen, har exempelvis regissören Ulf Malmros berättat i P4 Dokumentär.

Agne och Svullo – Micke Dubois och Hans Crispin. Foto: Karin Törnblom/TT

”Svullo” tog sitt eget liv – var pappa till fyra barn

Micke blev 46 år gammal och kvar efter sig lämnade han fyra barn, och ex-sambon Gitte Nilsson. När han drack alkohol kunde vad som helst hända, berättar hon.

Annons

– Han var inte lätt på det sättet. Han var en individ som var helt omöjlig att styra, sade Gitte i samma dokumentär.

Enligt utsago ska paret ha gått isär bara månader innan Mickes död, något han inte hade tagit bra. Veckor innan självmordet låt komikern inne på en psykiatrisk klinik, vilken han skrevs ut från efter bara fem dagar. Micke hade övertygat personalen att han mådde bra, trots att det var långt ifrån sant. Fyrabarnspappan hade planerat att ta sitt eget liv länge.

– Det här var planerat in i minsta detalj. Snaran och pallen hade stått där i flera månader. Han hade berättat för mig exakt hur det skulle gå till, och så blev det. Micke har berättat för mig flera gånger under den sista tiden att: ”I natt somnade jag på pallen med snaran kring halsen, men jag vaknade. Jag överlevde en dag till. Det var ren tur.” Och varje natt ringde han upp till 20 gånger. Varje morgon när jag slog på mobilen tänkte jag: ”Tänk om han är död”, sade Gitte till Expressen då.

Annons

Sista orden till exet Gitte Nilsson: ”Väldigt dumt”

Även den sista gången så ringde han honom ett tiotal gånger, menar hon.

– I början grät han och sa: ”Förlåt, ”förlåt”, ”förlåt.” ”Jag gör något väldigt dumt nu.” Sedan fanns några meddelanden: ”Jag har tagit dom här jävla pillren nu, jag är inte med i matchen alls längre, jag är helt borta.” På slutet kom de stöddiga samtalen: ”Tack för allt, hej!” Under de sista samtalen hörde jag hur han sov tungt. Hans sista andetag finns antagligen med där, berättade Gitte för Expressen kort efter stjärnans död.

gitte nilsson
Gitte Nilsson som var sambo med Micke Dubois i tio år och fick tre barn med honom. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Gitte har grämt sig för att hon inte svarat den kvällen, även om hon förstod att även det nog bara hade skjutit upp det oundvikliga. All stress det innebar för henne att leva jämte Micke har också gjort henne sjuk.

– Sorg tar väldigt lång tid. Det sätter sig i både kropp och själ, jag bar sorgen i kroppen. Några år efter Mickes död fick jag en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv. Det är absolut en effekt av det jag gått igenom. Det är en autoimmun sjukdom som kallas SLE, en inflammationssjukdom. Den går i skov och jag äter mediciner. Jag har väldigt mycket värk och är tröttare, jag har inte ens hälften av den energin som innan jag blev sjuk.

FOTO: TT

Annons