LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

TV4-doktorn Mikael Sandström varnar: Du kan dö av djungelvrål!

02 okt, 2024
Doktor Mikael Sandström i TV4. Från honom går en röd pil som pekar mot en påse djungelvrål.
Doktor Mikael Sandström gästade nyligen TV4s Efter fem och varnade tittarna för ett farligt godis.
– Man får brist på kalium, man får hjärtrytmrubbningar och till sist hjärtstillestånd, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här visar Lotta Engberg upp nya lyxgåvan från Mikael SandströmBrand logo
Här visar Lotta Engberg upp nya lyxgåvan från Mikael Sandström

Överläkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström, eller Doktor Mikael, 66, har vi i flera år sett gästa Nyhetsmorgon i TV4 där han förklarat olika sjukdomar och tillstånd, och svarat på myter och otaliga tittarfrågor.

Privat är Mikael tillsammans med Lotta Engberg, 61. Sommaren har de spenderat tillsammans med barn och barnbarn i hans sommarstuga på Flatholmen i Bohuslän, men nu är vardagen åter i rutiner.

Och det innebär fler gästspel i TV4! Nyligen gästade Mikael Efter fem – där han varnar för ett farligt godis...

Doktor Mikael varnar för godiset: ”Hjärtstillestånd”

I programmet pratar programledarna Axel Pileby, 37, Henrik Alsterdal, 44, och Maximilian Artell, 33, om en artikel från Expressen som handlar om 39-åriga Eloise som höll på att dö efter att ha ätit för mycket lakrits. Under tre års tid hade hon ätit en påse djungelvrål om dagen.

Annons

– Ja, jag tyckte inte det var så mycket, jag tycker det är ganska små påsar, säger Henrik men tillägger sedan att det blir en del om man räknar ihop det.

Han berättar vidare att kvinnan en dag plötsligt inte kunde röra sina ben, och fick åka in till akuten där det konstaterades att hon hade kaliumbrist. De ringer in doktor Mikael på länk och frågar hur vanligt det här är.

– Det är ganska ovanligt. Men det är känt att det går att överdosera, säger Mikael.

Han förklarar att det inte är någon fara att ta en godispåse någon gång ibland, men att patienterna som påverkats har ätit lakrits varje dag i åratal, vilket kan leda till så allvarliga konsekvenser som döden.

– Njurpåverkan, man får svullna ben, man får hjärtsvikt, man får brist på kalium, man får hjärtrytmrubbningar och till sist hjärtstillestånd finns beskrivet.

Studion i Efter fem. Till vänster sitter Axel Pileby, i mitten en skärm där Mikael Sandström syns. Till höger om honom Henrik Alsterdal och längst till höger Maximilian Artell.
Mikael Sandström i Efter fem. Foto: TV4/Skärmdump

Mikael Sandström emot ett förbud: ”Väldigt förtjust i saltlakrits”

Axel påpekar att det känns som en svår balans med hur mycket lakrits man kan äta, och undrar om det finns någon gräns.

Annons

– Ja det finns gränser och dom är lite rapsodiskt ihopsatta. Livsmedelsverket har en gräns på 50 gram per dag och det är ganska mycket, säger Mikael och menar att det inte är någon bra idé.

– Men jag vet inte om man kommer längre med förbud eller något sånt där, utan livet är en dosfråga. De gäller vatten, alkohol och då djungelvrål också.

Programledaren frågar vidare om det finns några tecken man kan hålla utkik efter på att det börjar bli för mycket.

– Nej inte akut. Möjligen blir man lite lösare i magen, men jag själv märker ingenting och jag är väldigt förtjust i saltlakrits, svarar Mikael.

FOTO: TV4/Skärmdump, Privat

Annons