LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Molly Sandén: Därför vågade jag inte berätta om sjukdomen

14 nov, 2018
AvStina Dahlgren
Artisten Molly Sandén om sin diabetes
Molly Sandén leder ikväll Diabetesgalan tillsammans med Peter Jihde och Isabel Adrian. Nu berättar hon om sin egen diabetes och vilka fördomar hon stöter på.
Annons

En halv miljon svenskar har diabetes enligt Diabetesförbundet. Varje dag dör fem personer på grund av sjukdomen. Trots att det är en av vår tids stora folksjukdomar saknas det många gånger kunskap om den. Förra året sändes Diabetesgalan på TV3 för allra första gången med Peter Jihde, 47, som programledare. I år är det dags igen och han får denna gången sällskap av Molly Sandén, 26, och Isabel Adrian, 41.

Molly drabbades av diabetes typ-1 för sex år sedan. Det skulle dröja ytterligare några år innan hon valde att berätta för svenska folket om sjukdomen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jihde var ganska snabb med att öppet prata om sin diabetes, men för mig satt det längre in och jag hade svårt att veta vilken ton jag skulle ha. Därför vågade jag inte säga något alls, berättar hon.

Idag har hon blivit en förebild och en inspiration för framför allt de yngre diabetikerna. Hon får ofta meddelanden från föräldrar som berättar att deras barn nu vågar prata om sin diabetes i skolan och inte längre skäms över sjukdomen.

Annons

Molly har själv märkt en förändring hos folk efter att diabetesgalan sändes för första gången.

– Folk vågar fråga mer och det är för att man har öppnat den dörren. Det är inte bara det att galan sänds på tv, det är även allt efteråt. Allt som delas, alla informativa grejer och spridningen på det, säger hon.

”Känner mig helt hjälplös”

Men det finns fortfarande fördomar om sjukdomen, och framför allt om de personer som drabbas av sjukdomen.

– Det vanligaste är att folk säger ”jaha, åt du för mycket godis och fick diabetes?” eller ”ska du verkligen äta en portion till för du har ju diabetes”, berättar Molly.

Hon själv äter godis, hon tar två portioner mat, hon dricker alkohol – precis som alla andra. Enda skillnaden är att hon hela tiden måste ha koll på sina värden och sitt blodsocker. Molly beskriver livet som diabetiker som en bergochdalbana inte bara fysiskt, utan också psykiskt.

– Det blir ett pendlande hela tiden och så är det med diabetes. Ibland känner jag att jag kan det här och att jag har kontroll, och vissa perioder känner jag att det styr mig och jag känner mig helt hjälplös.

Annons

För henne är det viktigt att visa upp alla sidor av sjukdomen, både de dagar när hon mår bra och de dagar hon mår mindre bra. På Diabetesgalan kommer hon att sjunga sin egen låt Sand som handlar om just det dubbla i att vilja ha en positiv inställning men samtidigt känna att man helt enkelt inte orkar ibland.

Kunskap kan rädda liv

I och med att hon är en offentlig person med många fans och följare vet hon att hon har chans att påverka samhället, och därmed också öka kunskapen om diabetes. För kunskap om diabetes kan rädda liv. Mollys önskan just nu är att skolorna runt om i Sverige ska börja lära eleverna om sjukdomen.

– Man får lära sig vad man gör om man hittar en avsvimmad person, man lägger den i framstupa sidoläge. Men kolla också om personen har diabetesprylar på sig för då räcker det inte att personen ligger i framstupa sidoläge, då måste den ha socker med en gång. Det skulle kunna rädda liv bara man får den kunskapen tidigt och lär sig det i skolan.

Annons

Diabetesgalan sänds ikväll klockan 20.00 på TV3. Förutom Molly kommer också Felix Sandman, Tomas Andersson Wij, Lasse Stefanz, Rhys och Gladys del Pilar att uppträda.

Fakta om diabetes:

Diabetes är ett samlingsnamn på den sjukdom som gör att den drabbade får för mycket socker i blodet. Det kommer i olika former; typ-1, typ-2 samt graviddiabetes.

Diabetes typ 1 är kroniskt och drabbar ofta barn och unga. Man måste då ta insulinsprutor livet ut.

Diabetes typ 2 är delvis ärftlig men påverkas mycket av kost och livsstil.

Vanliga symptom på diabetes är att man blir törstig, kissar ofta, känner sig trött, går ner i vikt och får synrubbningar.

Källa: Diabetesförbundet och 1177.

LÄS OCKSÅ: Molly Sandén, Peter Jihde och Isabel Adrian gör Diabetesgalan

LÄS OCKSÅ: Molly Sandén bryter tystnaden – tuffa tiden efter kravet: ”Allra sämsta jag mått”

Annons