Mons Kallentoft: "Jag skriver mig bort från mitt eget mörker"
Taxin letar sig längst dalsänkor med betande åsnor med öron slokande i värmen, fortsätter förbi rondeller med enorma, fula reklamskyltar och tar sig till sist smidigt in till hjärtat av Palma på Mallorca. Jag är här på revoltresa med väninnorna. I fyra dagar ska vi pimpla rosévin och avhandla vår forna ungdom. Och så vill jag passa på att möta deckar-författaren Mons Kallentoft, 48, som bor här.
Jag är först på plats på fiket Bar Bosch, stadens äldsta. Trycker ner mig vid ett rangligt bord, beskådar flanörerna, plockar med mitt block. Mons dyker upp. Lätt solbränd, en oklanderlig ljusblå skjorta som nästan löjligt väl matchar de isblå ögonen. Det är en bit mellan uppväxten i Ljungsbro utanför Linköping och det soliga torget vi sitter på. Vi beställer var sin kaffe.
– Det är bra här. Barnen trivs, de går i en bra skola nära vår bostad. De tar bussen. Allt sådant måste funka för dem. Min dotter vill hem ibland, hon saknar Sverige men den yngsta, Nick verkar inte bry sig.
Mons växte upp som ensambarn. Pappa elektriker och mamma tandhygienisten skilde sig när han var 14. Ett avtryck som kändes.
– En skilsmässa är alltid svår. De hade gått runt varandra i många år. Barn är bra på att gissa. Jag blev väldigt receptiv. Minns att det var ganska skönt ändå att det blev av.
Han bodde kvar hos mor i huset. Gick en treårig natur-utbilding på gymnasiet inne i Linköping och flyttade till far.
– Jag hade sjukt lätt för mig i skolan. Var A-student men pluggade faktisk inte så mycket.
Barndomshemmet var inget litterärt verk. Snarare fanns där de sedvanliga böckerna men farfar var beläst och Mons började skriva dikter och små korta noveller vid 14 års ålder.
– Det var vidrigt, jag var malaj, väderbiträde, förmodligen den sämsta de haft.
När han kom in på Berghs för att plugga till copywriter flyttade han till Stockholm. Han var 22 år och fick jobb på de bästa byråerna, fick de stora kontona och tjänade pengar.
– Jag visste tidigt att jag ville skriva men under några år skrev jag inte så mycket utan jobbade mest med annat.
Men han stannade kvar i reklambranschen, levde med barndomskärleken Karolina och började sedermera skriva på sin första bok ”Pesetas” år 2000 som skildrar fem unga människor i Madrid.
Paret sålde lägenheten i Stockholm och flyttade till den spanska huvudstaden där de bott en period tidigare.
– Jag har en tydlig bild av hur man skriver. En tydlig synopsis först, delar upp det hela kapitel för kapitel.
Solen står högre nu. Värmer parasollen som höjer sig som palmblad över oss. Jag funderar över det här mörkret, det destruktiva, det svarta som finns närvarande i hans alster.
Har han mardrömmar?
– Jag tror alla är kapabla att göra fruktansvärda saker. Jag skriver mig bort från mitt eget mörker, skriver bort demonerna och använder skrivarprocessen till att blicka in i mig själv och är inte rädd för mörkret.
Hans agent tyckte han skulle skriva en genrebok och då hemstaden Linköping inte var inmutad skapade Mons kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor.
– Jag diskuterade fram Malins karaktär mycket med min fru. Det finns bara massa gubbar i alla kriminalromaner och jag ville vända på det där.
Barnen Karla och Nick föddes. Livet tog en ny vänding. Föräldraskapet har förändrat honom förstås, men i omgångar.
– Det går i faser, jag är extremt mycket mindre självupptagen nu, känner mig mer avslappnad.
Bröllopet stod i Rom 2001, i svenska kyrkans fantastiska villa. Litet och intimt. Mons är inte mycket för yviga gester. En lång, mörk man stannar till. Tonen är annorlunda nu. Mer personlig.
– En pappa vars barn går samma skola som våra, väldigt trevlig, viskar Mons förtroligt.
Den gastronomiska världen har alltid fascinerat honom. Strukturerna i ett restaurangkök, njutningen, jakten på den ultimata smakupplevelsen. Så till den milda grad att Mons under en period reste runt i världen för att få stoff till den hypade boken ”Food Junkie” som kom efter ”Food Noir”.
– Restaurangkulturen är en ytterlighet, man kan applicera den på vad som helst.
Deckarkungen har även levererat tre böcker om Zack, en romanserie grundad på myten om Herkules tolv stordåd med Zack Herry som antihjälte. Förutom serien om Malin Fors har han bland annat skrivit ”Marbella Club” och ”Fräsch, frisk och spontan”. Mons har även tilldelats priser som Gourmand World Cookbook Award, Hagdahls-priset, Premio Espana och Pocketpriset.
Tiden är slut. Kaffet likaså. Jag ska på shoppingtur. Mons försvinner in i Palmas vindlade gränder. En man i ljusblå skjorta med isblå ögon.
Foto: Stella, Ibl.