LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Peter Jöback om broderns svåra sjukdom – kan inte hålla tårarna tillbaka

16 sep, 2024
Folkkära Peter Jöback hade en tuff uppväxt tillsammans med sin storebror Mikael, som idag är sjuk i Parkinson.
När artisten hyllas i Vilket liv! får han ett brev från sitt bror som får honom att bryta ihop helt.
– Jag älskar min bror. Jag blev jätterörd av det här, säger Peter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här träder Renée Nybergs okända son fram – dyker plötsligt upp i TV4-succénBrand logo
Här träder Renée Nybergs okända son fram – dyker plötsligt upp i TV4-succén

Peter Jöback, 53, är en av Sveriges främsta pop- och musikalartister. Han är gift med kärleken Oscar Jöback, och de har döttrarna Vega Lee och Iggy Lou.

Nu är han bland annat aktuell som huvudrollen i musikalversionen av Les misérables. Musikalen har spelats på Sondheim Theatre i London och 2025 är det dags för världsturné, där 15 exklusiva shower kommer att vara i Sverige.

När han nyligen hyllades i TV4:s Vilket liv!, blev det minst sagt känslosamt.

Peter Jöbacks uppväxt med brodern Mikael

Peter växte upp i ett musikaliskt hem med sin sex år äldre bror Mikael och deras föräldrar. Peter befann sig tidigt på teatern, medan brodern Mikael var en duktig pianist och levde ett mer stillsamt liv.

Annons

Men deras uppväxt präglades inte bara av musik, utan också av deras pappas alkoholmissbruk.

Under uppväxten blev Peter också utsatt för övergrepp på teatern där han jobbade. I programmet frågar programledaren Renée Nyberg, 58, om brodern Mikael visste om det här.

– Nej, ingen visste om det. Jag berättade aldrig det för mina föräldrar för jag ville inte störa dem för de hade så mycket egna problem.

År 2019 kom filmen Jag kommer hem igen till jul, som är baserad på brödernas uppväxt där Peter spelar rollen som sig själv.

I programmet visas klipp upp från filmen som får Peter rörd till tårar, men det är när Renée läser upp ett brev från hans bror som han bryter ihop totalt.

Peter Jöback: ”Jag blev jätterörd av det här”

– Din bror Mikael hade ju velat vara här ikväll, men han har skickat en hälsning till dig som jag tänkte läsa upp:

Annons

– ”Hej Peter, storebror Mikael här. Hade gärna velat vara där ikväll. Du är för mig en älskad lillebror först och främst. Vi delar samma historia, med den lilla skillnaden att jag är sex år äldre utan att vara sex år klokare. Vi upplevde ett hårt liv med vår dominanta far. Jag var ju äldst, men jag flyttade hemifrån så fort det fanns en möjlighet. Hemma var jag i ständig konflikt med vår far. Vi två bröder växte ju upp tillsammans men ändå separerat. Att jag var sex år äldra gav mig det outtalade ansvaret att skydda dig, min lillebror. Musiken hade vi ständigt med oss, kanske var det vår trygghet. Peter, du är en klippa, mitt stöd i tillvaron. Ha en fin kväll. Du är verkligen värd att bli hyllad, jag älskar dig. Min käre bror.”, läser Renée.

Peter Jöback blev rejält tagen av sin brors personliga brev som lästets upp av Renée Nyberg. FOTO: TV4
Peter Jöback i Vilket liv! FOTO: TV4

Peter syns försöka torka bort sina tårar. Idag har båda föräldrarna gått bort, och Renée frågar vad Mikael betyder för honom.

– Det är bara han och jag kvar nu, liksom ifrån den ursprungliga familjen och tyvärr har min brorsa fått en sjukdom som heter Parkinson. En fruktansvärd sjukdom som jag önskar att han inte hade. Men jag älskar min bror. Jag blev jätterörd av det här. Det var väldigt fint, säger Peter.

FOTO: TV4/Skärmdump

Annons