LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Petra Malm om mammans sjukdom – får inte vård: ”Kan inte någon...”

06 aug, 2024
Petra Malm är den före detta elitsoldaten som blev programledare, författare – och nu sommarpratare!
Här öppnar hon upp om svåra uppväxten med en sjuk mamma.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hänts krönikör: Nu är det dags att lägga ner Robinson!Brand logo
Hänts krönikör: Nu är det dags att lägga ner Robinson!

Petra ”Pam” Malm, 47, blev känd som Sveriges första kvinnliga elitsoldat. Det var då hon var mammaledig med dottern Ida, 10, som hon började känna ett motstånd att fortsätta inom det militära. Sedan dess har hon hunnit skapa sig flera yrkestitlar – som både föreläsare, författare och programledare.

Nu har den kvinnliga pionjären nått en annan milstolpe i livet – hon har fått pratar i Sommar i P1. I den berör hon sin militära resa, men också mer privata detaljer om sin bakgrund och uppväxt.

Petra Malms sår från barndomen: ”Läxa jag behöver lära mig”

I en del berättar den forna soldaten om då hon och dottern bjudit över föräldrarna, för att berätta att hon fått jobbet som Robinsons nya programledare.

Annons

– Det blir tyst. Efter en stunds obekväm tystnad säger pappa ”Jaha. Hur länge är du borta?”. Luften går ur mig och jag har inget svar. En enorm tomhet fyller mig, säger Petra innan och fortsätter förklara:

– Det här är en vanlig reaktion från mina föräldrar när jag berättar nyheter och saker som händer i mitt liv. Jag förväntar mig superlativ och glädje, men det blir ofta platt fall och jag blir besviken och ledsen. Det här är en läxa jag har behövt lära mig i livet. Vad jag förväntar mig utifrån hur jag är, och vad jag får utifrån hur mamma och pappa är. Men låt mig göra det tydligt – mina föräldrar är de mest omtänksamma som finns. De ställer upp i vått och torrt.

Längre in i sommarpratet förklarar Petra att det här med att inte förstora saker, eller känslor, också gäller för dem själva. Mamman Rut är nämligen allvarligt sjuk, men vill inte tynga någon i sin omgivning med det.

PETRA MALM
Foto: SVT/Lena Lee

Mamman allvarligt sjuk – får inte vården hon behöver: ”Hon är för frisk”

– Jag håller telefonen med darrande händer, och läser meddelandet från mamma. Meddelandet som gör mig orolig eftersom det kommer när det är natt där hemma. ”God morgon, ville bara meddela att jag är inlagd igen. Vätska i lungorna och infektion i kroppen. Så jag får syrgas och jag är hemma imorgon igen. Allt lugnt.” Helvete, utbrister Petra och fortsätter:

Annons

– Min mamma är hjärt- och lungsjuk. Hon har en hemsk sjukdom, och i värsta fall så hade hon fått ett nytt hjärta och nya lungor. Men hon är för frisk. Min starka, älskade mamma är för frisk. Trots att hon inte kan gå mer än två kilometer i väldigt sakta mak. Men jämfört med andra med samma sjukdom så är hon för frisk.

Petra förklarar vidare att även om hon kan förstå vårdens begränsningar, så vill hon inte riktigt acceptera dem.

– Kan inte någon göra henne bättre?

– Mamma har varit sjuk så länge jag kan minnas, och när telefonen ringer vid fel tidpunkt, är det oftast för att mamma är dålig. Om inte pappa är hemma tar hon bussen till akuten. För att hon ens ska åka in anser hon att hon måste vara oerhört sjuk.

I slutet av sommarpratet väver Petra ihop det hela och ägnar ett stort tack till mamma och övriga i familjen.

– Tack för att ni har gjort mig till den jag är, och tack för att ni alltid finns där för mig och min familj.

FOTO: Jessica Gow/TT, SVT/Lena Lee

Annons