LÄS MER:NYTT! Spel Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Petra Malm tvingad till psykolog – bröt ihop helt: ”Har mörkats”

23 okt, 2024
Petra Malm
Petra Malm, känd från Robinson, var den första kvinnliga elitsoldaten i Försvarsmaktens hemligaste förband.
Nu berättar hon om de svåra åren som ledde till att hon var tvungen att söka hjälp.
– En jättetuff period, säger hon i P4 Extra.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Är detta det värsta bråket i Robinsons historia?: ”Slog du precis mig?”Brand logo
Är detta det värsta bråket i Robinsons historia?: ”Slog du precis mig?”

Petra Malm, 47, är just nu aktuell som programledare i höstens säsong av Robinson. Hon lett höstinspelningarna av programmet sedan 2022 – och blivit en riktig tittarfavorit under åren!

Men vad många kanske inte känner till är att Petra har en lång och framstående karriär som elitsoldat i det militära specialförbandet Särskilda operationsgruppen (SOG), ett av Försvarsmaktens mest hemliga förband.

Faktum är att hon faktiskt var den första kvinnan någonsin som har antagits SOG och i en ny intervju med P4 Extra – Gästen med Titti Schultz berättar Petra om hur det varit svårt att vara ensam kvinna i en mansdominerad värld, vilket till slut fick henne att bryta ihop hos psykologen.

Petra Malm om den tuffa tiden och diskrimineringen

Petra har tidigare varit öppen med de utmaningar hon stött på under sin tid som elitsoldat. Förra året var hon sommarvärd i Sommar i P1 och delade då detaljerat med sig av sin kamp mot könsdiskriminering inom Försvarsmakten.

Annons

För Titti berättar Petra nu om hur vissa chefer motsatte sig att ha en kvinna på plats och hur hon ofta kände sig utanför i gruppen.

– När man var ute på insatser så blev jag kvarhållen i Sverige till exempel eller kvarhållen i en stab, jag fick inte vara ute på fältet på samma sätt så det var väldigt frustrerande, säger Petra och fortsätter:

– Det var en jättetuff period.

Petra Malm bröt ihop hos psykologen – behövde hjälp att ta kampen

Till slut nådde Petra sin brytpunkt. Efter att ha återvänt till Sverige från ett uppdrag i Afghanistan, träffade hon sin obligatoriska psykolog – och bröt samman.

– Där bryter jag ihop för att jag inte får vara med. Då säger hon ”Det här är diskriminering Petra, ska vi dra i handbromsen?” och då säger jag, efter två års tid ”ja det är dags”, förklarar Petra.

– Så då fick du hjälp att ta en fight där?, frågar Titti då.

– Ja, men det blev egentligen ingen fight, utan vi sa ifrån att det här var diskriminering. Då gick det direkt till högsta chefen och han visste inte om att det var såhär, det hade mörkats av mina närmsta chefer, men då blev det ändringar direkt.

– Jag kom ut på fältet samma vecka, säger Petra avslutningsvis och skrattar.

FOTO: TT

Annons