ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Mello 2025 Farmen 2025

Så går slakten till egentligen på Farmen – bortklippta sekvenserna: ”Man får aldrig se..”

20 feb, 2025
Till vänster: Hans Wincent över en död gris. Till höger: Närbild Hans Wincent.
I torsdagens avsnitt av Farmen ska en gris slaktas.
I en exklusiv intervju med Hänt förklarar nu Hans Wincent hur slakten egentligen går till och varför det är viktigt att den visas i tv.
– Bästa formen av slakt man kan tänka sig, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kaliffa helt oförstående under tv-intervjun: ”Ingen koll” Brand logo
Kaliffa helt oförstående under tv-intervjun: ”Ingen koll”

Vi är nästan halvvägs in i Farmen 2025 och i torsdagens avsnitt har vi kommit fram till det klassiska momentet där en gris ska slaktas.

Historiskt har det här momentet kritiserats av tittare, och det är känslosamma deltagare vi får se i avsnittet.

I en intervju med Hänt berättar nu mentorn Hans Wincent, 53, varför slakten görs i Farmen, och varför det är viktigt att den visas på tv.

Slakten i Farmen 2025

För Hänt förklarar Hans Wincent hans syn på varför slakten är en del av Farmen.

– Ja, för att det är en del av livet. Om man ska äta kött så måste man ju slakta, så det är ju en del av kretsloppet så att säga, säger han.

De flesta av deltagarna i årets Farmen resonerar likadant; att de måste kunna vara med på slakten om de ska fortsätta äta kött. Men det är ändå med blandade känslor, då vi får se hur deltagarna gör chockade miner, kramar om varandra och gråter när grisen dör.

Annons

Sofia Kosunen, 35, gråter.

– Alltså för mig har inte grisarna påverkats känslomässigt på det sättet, men jag tror bara att det var ett liv som gick in där och ut kom liksom inget liv. Det var nog det som var jobbigt. Du kollar grisen i ögonen och sen är den död, säger hon.

Sofia Kosunen i Farmen 2025 berörs av grisslakten.
Sofia Kosunen i Farmen 2025 berörs av grisslakten. FOTO: TV4/Skärmdump

Men slakten gick bra och lugnt till, bekräftar Wincent för Hänt. Dels på grund av att grisen var lugn, foglig och nyfiken, dels för att deltagarna hanterade det bra.

– De var duktiga och så, det är klart att de blir berörda men det hör ju till. Det vore mycket värre om de var helt oberörda av det. Det var en bra slakt helt enkelt med bra deltagare.

Jesper Dragunowicz gör en chockad min i Farmen 2025.
Farmen-deltagaren Jesper Dragunowicz chockas av slakten. FOTO: TV4/Skärmdump

Hans Wincent förklarar – så går slakten till egentligen

I programmet förklarar Wincent att han först kommer bedöva grisen med en bultpistol, och sedan sticka den och tappa den på blod. Sedan tar man bort skinn, styckar upp den och tar ut inälvor. Hänt frågar hur lång tid det tar tills att grisen inte känner nånting.

Annons

– Det tar en halv millisekund, för i samma ögonblick som bulten tränger in i hjärnan så är den hjärndöd. Och jag kollar då alltid att den inte har några reflexer kvar eller så. Jag kollar och petar på ett öga och ser att den inte reagerar över huvud taget. Sen när man sticker den så tappar man den på blod och när hjärtat slutar slå är den kliniskt död.

Det är då man kan se att den rör sig eller sprattlar?

– Ja det gör den ju då, det är muskelsammandragningar som egentligen är elektriska impulser som ryggmärgen skickar ut i kroppen. Så det är bara muskler som drar ihop sig, fram och tillbaka och då blir det rörelser. Men det är inget som sker på ett medvetet sätt.

Wincent förklarar att det här är det mest etiskt riktiga sättet att göra det.

– Man måste ju bedöva djuret först, oavsett vad det är för djur. På gris kan man göra det med bultpistol såhär som jag gör, då står man alldeles intill grisen och skickar en bult med hjälp av en laddning rakt in i hjärnan på den. Det kan också göras med gas på slakterier, det funkar bra det med, och man kan göra det med el också. Men gas och el är inget man gör när man har gårdsslakt hemma.

Grisslakt i Farmen 2025.
Grisslakt i Farmen 2025. FOTO: TV4/Skärmdump

Hans Wincent om tittarnas kritik mot slakten i Farmen

Genom åren har tittare varit kritiska för att de visar slakten i tv, och Hänt frågar vad Wincent har att säga om den eventuella kritiken som kan komma efter torsdagens avsnitt.

Annons

– Jag tycker att det är väldigt bra att de visar sånt här. Oavsett ens inställning till kött så är det här den bästa formen av slakt man kan tänka sig. Det går lugnt och fint till för grisen och den blir inte stressad. Det är bra att visa på hur bra det kan vara så att säga.

Däremot får tittarna inte se hela händelseförloppet i detalj, och Hänt frågar hur det kommer sig.

– Det får du nästan fråga kanalen om vad de vill visa, men detaljerna får man aldrig se. Varken när jag skjuter eller sticker, och det är inte det som är det intressanta. Det intressanta är att se farmarnas reaktioner på det, hur dem tar det.

Du tycker inte det är viktigt att visa också?

– Nej. Det finns liksom ingen förtjänst i att visa det. Finns ingen anledning, säger Hans Wincent till Hänt.

FOTO: TV4/Skärmdump

Annons