LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bonde söker fru 2024

Hemma hos "Sveriges Mästerkock"-vinnaren Sandra Mastio: "Vi bor nästan löjligt idylliskt"

09 apr, 2015
AvLina Tidén Sundin
Tipsa oss!
Teak, mat och sköna grannar. Vinnaren av "Sveriges Mästerkock" Sandra Mastio bjuder in till sitt Bullerbyn i Limhamn.
Annons

Deras tidigare hem omgavs av vajande rapsfält, men Limhamn har något som inte idyllen på landet kunde erbjuda. Sandra Mastio, 35, är tacksam över det aktiva grannlivet på gatan och sörjer inte att trädgården har bytts ut mot en kolonilott och de fria vidderna mot en park på baksidan av huset.

– Vi bor nästan löjligt idylliskt här. Lite Bullerbykänsla, fast på riktigt. Vi fick precis det vi ville. Det kommer ni säkert märka när Dante kommer hem. Då kommer han in här och släpper sin jacka på pallen och ropar “jagärhemmahejdå” och så sticker han igen. Det bor 15 pojkar på gatan. Alla leker. Min dotter är en sån jäkla tuff brud alltså som får hänga med killarna, berättar “Sveriges Mästerkock”-vinnaren.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Sandra Mastio stod som segrare i årets omgång av "Sveriges Mästerkock". Foto: Evis Renander
Sandra Mastio stod som segrare i årets omgång av “Sveriges Mästerkock”. Foto: Evis Renander

Säljaren på Möllan Ost bor i det lilla radhuset sedan fem år tillbaka med maken Stefano, 40, samt barnen Dante, 8, och Valentina, som fyller 5 i sommar. De italienska svärföräldrarna bor passande nog bara ett stenkast bort.

Annons

– Barnen springer dit själva och vi får jättemycket hjälp. Just nu är de i Italien och då får vi klara oss själva tyvärr. Vi trivs jättebra här.

Huset från 1956 är inrett med både gammalt och nytt och har en tydlig stil trots att paret som varit gifta i elva år knappt har köpt en möbel. I stället har de haft turen att få väldigt mycket. Med deras förra hus följde till exempel ett sideboard i teak och när Sandra jobbade på en mäklarfirma föll hon för ett par matchande fåtöljer som hon såg på några säljarbilder. Genom sin kollega fick hon veta att ägarna inte visste vad de skulle göra av alla sina möbler när de sålde huset. Hon åkte dit och tittade och hade turen att få dem eftersom paret hade tänkt slänga dem.

– Hade jag vetat att de var dansk design så hade jag betalat i alla fall, men nu var både de och jag lika ovetandes. De fick en blomma och var lika glada för det.

“Min mamma var ensamstående med mig och min syster och jobbade jättemycket. Det fanns ingen direkt matkultur i vårt hus”

Designmöblerna står nu omklädda i en hörna av vardagsrummet med ett litet bord från Ikea emellan och svartvita familjebilder på väggen. Ett utmärkande drag i inredningen är få, men väl utvalda prydnadssaker.

Annons

– Jag tycker egentligen det är jätteroligt att köpa porslin och grejer på loppis, men jag tycker inte om att ha så mycket framme.

Tvåvåningshuset med källare har bara haft en ägare tidigare och till Sandras lycka fanns alla originaldetaljer kvar i köket.

– Jag blev överlycklig. De allra flesta såna här kök är ju utrivna. Det är ju riktigt trä, inget man bygger i dag. Det enda vi fick ersätta var bänkskåpen för de var för låga, låga till och med för mig.

Till skillnad mot för vad man skulle kunna tro har hon inte lagat mat sedan barnsben. Dörren till dagens stora matintresse öppnades först när hon träffade Stefano vid 21 års ålder. Innan dess åt hon gärna mackor till middag.

Foto: Evis Renander
Hänts Lina Tidén Sundin hälsade på hemma hos vinnaren. Foto: Evis Renander

– Min mamma var ensamstående med mig och min syster och jobbade jättemycket. Det fanns ingen direkt matkultur i vårt hus och då blev det inte intressant för mig heller. När jag blev hembjuden till Stefanos föräldrar på middag för första gången dukades bordet för 15 pers och vi satt och åt i tre timmar och det var ett jädra hallå rent utsagt. Jag var tyst i tre timmar och det händer aldrig och då kände jag “shit, så här kan det också vara”. Det var egentligen inte maten på bordet som fick mig att häpna utan gemenskapen och att man samlades och lät maten ta plats.

Annons

Inspirerad av svärmor och till viss del även sin morfar Stig vars formbröd hon minns med värme, började hon experimentera i köket. När barnen började klara sig lite mer själva eskalerade hennes intresse och när hon i våras bestämde sig för att gå ner i vikt trappades det upp ytterligare.

– Jag jobbade mer med smaker och allt eftersom jag gjorde det blev det superspännande. Vad kan man till exempel göra med en zucchini? Hur får man fram smakerna på bästa sätt?

“Jag har aldrig varit en idrottare så jag har inte haft den mentaliteten, men där i höstas så lärde jag mig känna smaken av adrenalin”

Hon hade aldrig kunnat tro att hon till skulle stå som vinnare av “Sveriges mästerkock”.

– Jag har aldrig varit en idrottare så jag har inte haft den mentaliteten, men där i höstas så lärde jag mig känna smaken av adrenalin. Alla säger att jag såg så samlad ut, men inuti var det rena rama cirkusen.

Hennes första kokbok “Mat av Mastio” kom just ut i handeln och innehåller bland annat ett kapitel “Comfort food” där bland annat favoriten spaghetti bolognese finns med. Hon hoppas att vinsten ska leda till att hon en dag kan försörja sig helt på maten.

Annons

– Jag vågar inte peka ut någon riktning eller sätta ut något specifikt mål för jag vet inte vilka möjligheter det här ger. Men jag har fått flera förfrågningar och det gäller ju att ta till vara på det här. Jag vill aldrig sluta utveckla min mat och mina smaker och om jag kan inspirera någon, som är där jag var innan, så är det roligt.

Sandra glädjer sig åt originaldetaljerna i köket.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

Köksskåpen skvallrar om Sandras fäbless för vackert porslin.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

Makarna har öppnat upp en “kaffelucka” till hallen från köket.

Foto: Evis Renander

Trappan upp till övervåningens sovrum leder även till favoritbilderna på barnen.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

De danska teakmöblerna kläddes om och fick nytt liv.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

Blått i olika nyanser är ett genomgående tema i hemmet. Soffborden kommer från Søstrene Grene.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

Makarna gillar teak och fick skåpet med sitt förra hus.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander

Morfar Stig står inramad i vardagsrummet bredvid en glasuggla som hon har som minne efter sin pappa.

Foto: Evis Renander
Foto: Evis Renander
Annons